Home VestiZabava Student slučajno postao milioner pretvorivši selfije u NFT

Student slučajno postao milioner pretvorivši selfije u NFT

by bifadmin

Indonežanski student Sultan Gustaf Al Ghozali bogato je naplatio svoj običaj da se već četiri godine fotografiše skoro svaki dan. Toliko bogato da je postao milioner.

Ovaj 22-godišnji student kompjuterskih nauka od 2017. godine redovno je pravio selfije sa namerom da kreira time-lapse video. Korišćenje tehnike brzog prelaska sa slike na sliku trebalo je da posluži kao prikaz izmene njegovog izgleda. Ovakve radove su do sada mnogi ljudi objavljivali, ali retko ko se na njima bogatio.

Možda ne bi ni Al Ghozali da mu u jednom trenutku nije sinulo da bi bilo zanimljivo pretvoriti kolekciju od preko 1.000 selfija u nezamenljive tokene (NFT), odnosno da bi to „moglo biti zabavno“. Za NFT tokenima trenutno vlada veliko interesovanje na tržištu te ne čudi što su fotografije ovog studenta, privukavši pažnju trgovaca kriptovalutama, sa početne cene od tri dolara uspele da dostignu vrednost od 10.000 dolara po komadu.

NFT tokeni su inače veoma specifična vrsta digitalne imovine. Svaki NFT je unikatan, jer ne postoji njegov ekvivalent. Potvrda o njegovoj unikatnosti je digitalno zapisana u obliku blockhain-a. Zato se može ustvrditi da je NFT digitalni sertifikat ili licenca koji dokazuje unikatnost i autentičnost nekog digitalnog dela. Upravo iz tog razloga ih često koriste umetnici. 

Mladi Indonežanin je pustio na tržište ove svoje NFT-ove i samo u jednom danu je prodao 35, a sutradan je broj prodatih selfija porastao na 200 i nastavio da raste. Novopečeni milioner je i dalje iznenađen razvojem situacije a njegovi roditelji će biti još više iznenađeni kada o njegovom bogatstvu pročitaju u novinama jer on sam nije imao hrabrosti da im sam kaže kako je stekao novac.

Izvor: mymodernmet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar