Home TekstoviB&F Plus Zimske olimpijske igre i nestašica snega

Zimske olimpijske igre i nestašica snega

by bifadmin

Zimske olimpijske igre u Pekingu se po prvi put u istoriji održavaju na snegu koji je u potpunosti proizveo čovek. Za održavanje terena za ovo takmičenje biće potrebna najmanje 74 olimpijska bazena vode, što uveliko para uši ekološkim aktivistima, ali ih organizatori Olimpijade uveravaju da posle upotrebe neće svu tu vodu baciti.

Veštački sneg odavno nije novost u zimskim sportovima, ali održavanje zimskih olimpijskih igara na mestu koje nema nimalo svog snega to jeste. Ipak, skoro tri hiljade olimpijaca će se ove zime u Pekingu takmičiti isključivo na snegu i ledu stvorenom od strane čoveka.

Međutim, kineska prestonica i obližnja prefektura nisu slučajno odabrane za ovaj događaj.

Ovogodišnja olimpijada je rezultat šestogodišnjih napora da se Žangžijaku, prefektura koja se graniči sa Pekingom, pretvori u prestonicu zimskog sporta. U ovaj region je uloženo mnogo novca i rada da bi se to postiglo. Između ostalog, izgrađene su i pruge za brze vozove kojima je za samo 50 minuta moguće stići od Pekinga do zimskih rizortova. Međutim, za održavanje zimskih takmičenja nije potrebna samo dobra infrastruktura već i adekvatni vremenski uslovi.

Odakle sneg i šta će biti s njim posle takmičenja?

U većem delu sveta, pa i u Kini, pre svega zahvaljujući klimatskim promenama, smanjuje se količina zimskih padavina. Međutim, najveća azijska zemlja ima rešenje i za taj problem – unajmila je velikog italijanskog proizvođača veštačkog snega pod imenom TehnoAlpin. Ova firma poseduje ozbiljne mašine za proizvodnju snega ali i znanje koje je potrebno da bi se on održavao.

Samo za potrebe skijanja i takmičenja u snoubordu na Olimpijadi u Pekingu ona će staviti u funkciju 272 pištolja sa ventilatorom za izbacivanje snega i još 82 cevi iz kojih kulja “tehnički sneg”. Ovde treba napomenuti da nisu u pitanju plastični pištolji nalik na igračke, već ozbiljne mašine koje liče na mlazne motore i koje izbacuju atomizovanu vodu ili kristale leda.

Organizatori ovog događaja procenili su da će za Zimsku Olimpijadu biti potrebno 49 miliona galona vode, što je ekvivalentno 74 puna olimpijska bazena. Neki stručnjaci pak smatraju da je ovo konzervativna procena, i da će biti potrebno mnogo više, čak i do 800 bazena.

Ko god da je u pravu, bar neko ohrabrenje će mu uliti odluka kineskog organizatora da reciklira svu tu vodu. Ono što ostane od otopljenog snega slivaće se u specijalne rezervoare kako bi bilo iskorišćeno za potrebe poljoprivrede, turizma i sl.

Neotopljeni deo snega će po završetku Olimpijade biti prebačen u zimske turističke centre. Taj sneg će moći da se koristi za različite namene budući da nije hemijski tretiran, što je ranije bio čest slučaj a sada se od ove prakse postepeno odustaje. Drugim rečima, sve što može ova zemlja će reciklirati.

Dobra stvar je i što se za pravljenje snega u potpunosti koristi energija nastala iz obnovljivih izvora, što je do nedavno bilo nezamislivo za Kinu, koja se uvek nalazila među prvima na listi najvećih zagađivača na svetu. Međutim, stvari se polako menjaju. I ova zemlja shvatila je da prirodu mora čuvati i počela da ulaže ogromne količine novca u njenu zaštitu.

Izvor: Marketwatch

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar