Home VestiEkonomija Koliko Rusija ima rezerve u zlatu i devizama

Koliko Rusija ima rezerve u zlatu i devizama

by bifadmin

Ruska centralna banka saopštila ima rezerve od još 132 milijarde dolara u juanima i zlatu

Zapadnim sankcijama zamrznuto je oko 300 od ukupno 640 milijardi dolara vrednih ruskih rezervi zlata i deviza. Ruska centralna banka saopštila ima rezerve od još 132 milijarde dolara u juanima i zlatu.

Računajući na moguće finansijske i geopolitičke krize, Rusija je rezerve u juanima i zlatu povećala na gotovo polovinu ukupnih rezervi, saopštila je Centralna banka.

Centralna banka je saopštila da su kontramerama, koje su usledile nakon zamrzavanja ruskih sredstava na Zapadu, ograničene uplate kompanijama iz „neprijateljskih“ država.

Vrednost zapadnih ulaganja u ruske kompanije procenjena je na najmanje 134 milijarde dolara, ali ta cifra još nije konačna, jer spisak firmi i vrednost ulaganja u Rusiju nije kompletiran.
Zapadni izvori, istovremeno, tvrde da je sedam država zamrzlo rusku imovinu u vrednosti od najmanje 284 milijarde dolara.

Od juna do januara, rezerve pod kontrolom ruske centralne banke povećane su sa 585 na 640 milijardi dolara, ali za sada nije poznato gde se nalazi tih 55 milijardi dolara.

Takođe, nije jasno na koji će se način ove mere i kontramere odraziti na činjenicu da Rusiji za naplatu tokom marta dolazi oko 140 miliona dolara obaveza prema zapadnim finansijskim institucijama.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar