Home VestiEkonomija Pored zlata u kriznim vremenima može se ulagati i u uranijum

Pored zlata u kriznim vremenima može se ulagati i u uranijum

by bifadmin

U vreme većih poremećaja i opšte nestabilnosti deo investitora se uvek odluči za beg u sigurnije aktive.

Oduvek je to u pravom redu bilo zlato. Da biste investirali u zlato, nije neophodno da kupujete realnu robu, poput poluga a naročito ne nešto poput nakita, ističu u domaćoj brokerskoj kući Ilirika Investments.
Plasman u zlato, možete ostvariti kroz ulaganje u takozvane zlatne ETF fondove čije hartije imaju realnu podlogu u zlatu.

SPDR Gold Shares ETF (GLD) je jedan od najpoznatijih ETF-ova koji u svojoj osnovi imaju imovinu u zlatu. Od juna 2020., fond je držao otprilike 36,49 miliona unci u trezorima u Londonu i drugim lokacijama.

Svaka akcija ETF-a vredi 0,093995 unci zlata. Investiranje u ovaj vid ETF-a je u stvari vid indirektnog posedovanja zlata. Umesto kupovine fizičkog zlata kupujete hartiju o vrednosti koja u svojoj podlozi ima zlato.

Prednost ovakovg vida investiranja je što ne morate fizički skladištiti zlato i što je lako unovčivo sredstvo. Tradicionalno je ovaj vid investiranja pogodan za vreme većih kriznih perioda ili inflacije. Kako se cena stvarnog zlata kreće, tako se menja i cena GLD-a, tačnije vrednost hartije, kažu u Ilirici.

Zlato međutim nije jedina aktiva u koju se mogu sredstva ukoliko želimo da ih zaštitimo od obezvređivanja. Za one malo sklonije riziku jedan od mogućih opcija je tržište uranijuma i ETF fonodvi na njegovoj bazi.

Tržište uranijuma je u strukturnom deficitu ponude/tražnje uprkos tome što je nuklearna energija suštinski i rastući oblik čiste energije. Događaji u Ukrajini obnavljaju interesovanje investitora za ovaj vid energetike.

Uranijum je kritično gorivo potrebno za nuklearne reaktore. Iako su istraživanja u toku kako bi se identifikovali drugi elementi sposobni da služe u nuklearnim reaktorima, za sada nema onih koji su komercijalno održivi.

Uranijum postaje kritični element svetske tranzicije zelene energije. Vetar i sunce su obećavajući ali još uvek nepouzadi, pa je najsigurniji oblik čiste energije zapravo nuklearna energija.

URNM ETF nudi 28% izloženost prema dve ključne kompanije iz globalne uranijum industrije, Camecou i Kazatomu. Takođe nudi 16% izloženost uranijumu između Yellov Cake PLC-a i Sprott Phisical Uranium Trust-a.

Drugi najpoznatiji fond iz ovog segmenta je URA ETF, Global Ks Uranium ETF je još jedna opcija, uz razliku da nudi veću izloženost prema Camecou i Kazatomu (oko 45%), a zatim slede NexGen Energy, Denison Mines Corp, Energy Fuels Inc, Paladin Energy i Uranium Participation Corp sa 5-3%.

Oba fonda od izbijanja krize u Ukrajini imaju tendenciju porasta vrednosti, kažu u domaćoj Ilirici Investments.

Izvor: Demostat, autor Vaso Dulovi’

Izvor: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar