Home VestiEkonomija Pšenica u svetu najskuplja u poslednjih 14 godina

Pšenica u svetu najskuplja u poslednjih 14 godina

by bifadmin

Cena pšenice na terminskom trgovanju u SAD skočila je na 14-godišnji maksimum usled velike tražnje uvoznika koji se trude da obezbede snabdevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije.

Vrednost pojedinih žitarica na tržištu je zabeležila veliki skok. Pšenica je juče poskupela za 7,6%, pirinač za 0,7%, ovas za 0,5% dok je cena kukuruza pala za 0,3% a soja za 1,7%.

Pšenica je izgleda najproblematičnija, zato što 29% njene količine na svetskom nivou dolazi iz Rusije i Ukrajine koje su sada u ratu, ali i zbog suše u SAD koja takođe proizvodi velike količine ove žitarice. Na primer, u Teksasu je tri četvrtine zasada pšenice veoma loše rodilo, a slična je situacija i u Kanzasu i Oklahomi.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana – pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC).

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju od 781 milion tona, dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.

Takođe, postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proleća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje.

S druge strane, u Srbiji je prošle godine zasejano više žitarica nego u ranijim godinama.

Izvor: Tanjug, Drovers

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar