Home VestiEkonomija U trenutnoj krizi evro veoma ranjiv

U trenutnoj krizi evro veoma ranjiv

by bifadmin

Evro se spustio danas blizu 21-mesečnog minimuma zbog zabrinutosti da će ruska vojna akcija u Ukrajini ugroziti evropski rast, dok su valute vezane za sirovine dostigle višenedjeljne maksimume usled rasta izvoznih cena.

Evro se na azijskoj sesiji trgovao, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od 1,1097 dolara, neznatno iznad minimuma od 1,1058 dolara na koji je pao tokom noći, što je bila njegova najniža vrijednost od maja 2020, izveštava Reuters.

Jedinstvena valuta evrozone je od početka nedelje do danas potonula za 1,5 odsto i na putu je da završi četvrtu uzastopnu nedelju s gubitkom u odnosu na američki dolar.

Australijski dolar se trgovao po kursu od 0,7300 američkih dolara, neznatno nižem od sedmonedjeljnog maksimuma od 0,7306 dolara koji je dostigao u sredu, pošto su cene australijske izvozne robe, poput uglja, gasa, tečnog prirodnog gasa i žitarica skočile podstaknute strahom da će zapadne sankcije protiv Rusije ozbiljno poremetiti globalno snabdevanje.

Evro je prema australijskoj valuti u padu devet sesija zaredom i menja se za 1,5218 australijskih dolara, po najnižem kursu u poslednje četiri godine.

Evro veoma ranjiv

„U trenutnoj krizi, smatramo da je evro veoma ranjiv. Na korporativnom nivou, imamo mrežu kompleksnih odnosa između EU i ruskih firmi, posebno u energetskom sektoru. Cene energije su porasle kao i cene mnogih poljoprivrednih proizvoda. Rat u Ukrajini stoga nagoveštava još višu i dugotrajniju inflaciju i moguće usporavanje ekonomskog rasta”, kaže viši strateg za devizna tržišta Džejn Foli iz Rabobanke.

Britanska funta je takođe na silaznoj putanji otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu, mada je danas na azijskom trgovanju uspela da se blago oporavi prema dolaru na 1,341 dolara sa jučerašnjeg niskog nivoa od 1,3275 dolara, prenosi Tanjug.

Sigurne valute kao što su jen i švajcarski franak, noćas su neznatno potonule usled jačanja dolara i rizičnijih valuta. Jen se trgovao na nivou od 115,67 jena za dolar.

Indeks američkog dolara prema korpi valuta iznosi na 97,502 poena.

Oštre zapadne sankcije pogađaju vrednost ruske imovine i rublje, koja je u sredu u Moskvi pala na 110 rubalja za dolar. Rublja je na međubankarskom trgovanju izvan Rusije neznatno bila jača i menjala se po kursu od 98 rubalja za dolar.

Pod pritiskom su i valute zemalja istočne Evrope, pri čemu je mađarska forinta tokom noći zabilježila rekordno niske vrednosti prema dolaru i euru, dok je poljski zlot pao na najniži nivo u posljednje dve decenije.

Na kripto tržištu, bitcoin je izgubio zamajac rasta s početka nedjelje, potonuvši na oko 43.500 dolara, navodi britanska agencija.

Izvor: Bankar.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar