Home VestiZabava Vinska piramidalna prevara vredna 100 miliona dolara

Vinska piramidalna prevara vredna 100 miliona dolara

by bifadmin

U poslednje vreme raste broj onih koji ulažu u kvalitetna vina, što je dobra investicija ako ona zaista postoje, ali to nije bio slučaj sa poslednjom u nizu prevara, u kojoj su samo dve osobe zaradile 100 miliona dolara.

Dva britanska državljana, Stiven Barton i Džejms Velsli, se sada u Njujorku suočavaju sa mogućih 20 godina zatvora zbog učestvovanja u prevari sa vinom. Oni su optuženi za kriminalno udruživanje, finansijsku prevaru i pranje novca jer su ubedili investitore da im pozajme 99 miliona dolara za investicije, za šta im je kolateral bila vredna kolekcija vina. Međutim, ispostavilo se da oni ta vina nisu posedovali.

Ali, kako je to moguće, zapitaće se svako ko čita ove redove, jer ni investitori ne bi trebalo da su naivni. Oni se valjda uvek raspitaju kome daju svoj novac, zar ne?

Pitali su se i ovi investitori, ali nisu bili svesni da su uvučeni u piramidalnu prevaru.

Prevaranti su navodno držali podrume Bordoa za bogate klijente a svako ko je investirao u njih dobijao bi pristojan prinos. Tako su privlačili nove klijente. Problem je samo što stari, na čije ime su privukli nove, nisu ni postojali, te su novim investitorima od nijhovog novca isplaćivali mali procenat kao kamatu a ostalo zadržavali za sebe. To je trajalo od 2017. do 2019. godine kada su stali sa plaćanjima.

Tada je pokrenuta istraga koja je otkrila između ostalog i da mnoga vina kojima su se ovi „investitori“ hvalili, oni zapravo nisu ni imali.

Izvor: Food and wine

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar