Home VestiPolitika i društvo Šta su kineski vojni avioni isporučili Srbiji?

Šta su kineski vojni avioni isporučili Srbiji?

by bifadmin

Još uvek smo u fazi pretpostavki šta je to sletelo na Nikolu Teslu, ali najrealnije deluje ona da je u pitanju kineski protivvazdušni sistem.

Pre neki dan građani Srbije su po društvenim mrežama kačili fotografije velikih vojnih aviona koji sleću na beogradski aerodrom Nikola Tesla, pitajući se šta se to dešava. Vrlo brzo su mediji počeli da pišu da je, bez najave u javnosti, Kina našoj zemlji isporučila protivazdušne raketne sisteme novije generacije.

Kako javlja sajt Defence News, u pitanju je realizacija ugovora između ove dve zemlje, koji, prema kineskim zvaničnicima, “nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u Ukrajini”.

Taj ugovor sklopljen je još 2019. godine a pomenuti odbrambeni sistem smo već platili. Njime je naša zemlja, osim vojnih dronova, trebalo da dobije i FK-3 rakete srednjeg dometa, za koje su, kako se pretpostavlja, ovog vikenda stigle baterije.

Kineski raketni sistem se po svojim performansama često poredi sa američkim Patriotom i ruskim raketnim sistemima zemlja-vazduh S-300. Ovo oružje do sada nije korišćeno u Evropi, te će Srbija biti prva zemlja čija vojska njime rukuje, iako se to verovatno neće svideti Zapadu, koji nam je slao jasne signale da bi, ukoliko želimo da pristupimo EU, trebalo da svoju vojnu opremu uskladimo sa njenim standardima.

No, čini se da kod nas malo ko mari za to. U Srbiji je pažnju stručne javnosti više privukao sam način isporuke. Šest novih kineskih aviona letelo je zajedno, što se do sada nije dešavalo. Vojni stručnjaci su ovo videli kao demonstraciju sile od strane Kine.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar