Home VestiPolitika i društvo Tajvan tiho priprema građane kako da se snađu u slučaju rata

Tajvan tiho priprema građane kako da se snađu u slučaju rata

by bifadmin

Tajvanska vojska je izdala priručnik za civilnu odbranu koji građane treba da pripremi na potencijalnu kinesku invaziju.

U njemu se nalaze saveti za preživljavanje ukoliko se desi napad na Tajvan sličan onom na Ukrajinu, poput – kako pronaći sklonište u slučaju bombardovanja, šta za svaki slučaj pripremiti od potrepština i medicinskih sredstava isl.

Priručnik će biti ažuriran s vremena na vreme, navode tajvanski zvaničnici, ukoliko se budu menjale okolnosti.

Ipak, dodaju, za sada ne izgleda da će se Kina odlučiti na ovaj korak, iako već dve godine pojačava pritisak na tu zemlju. Naime, u tom periodu kineski avioni su veoma često nadletali moreuz koji deli Narodnu Republiku Kinu i Tajvan, održavane su velike vojne vežbe, a strani analitičari su tvrdili da su vojne tenzije na toj teritoriji najveće u poslednjih 40 godina.

Kineska vojska se priprema za nešto, smatraju mnogi stručnjaci ali niko još sa sigurnošću ne može da kaže za šta. Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng tvrdi da će Kina biti sposobna da do 2025. izvede potpunu invaziju na ostrvo. Drugi pak kažu da bi najmnogoljudnija zemlja na svetu već sada mogla i sa svoje teritorije i iz vazduha da nanese ogromnu štetu toj državi.

Da podsetimo, Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Peking na njega gleda kao na otcepljenu provinciju. Ovo “razmimoilaženje” traje još od 1949. godine ali sada se zaoštrava zato što Tajvan ima predsednicu koja više od svog prethodnika insistira na nezavisnosti, ali i zato što SAD šalju signale da bi ovaj put mogle podržavati Tajvan.

Izvor: CNA

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar