Home VestiEkonomija Građani Srbije, S. Makedonije i Albanije uskoro će moći da se zaposle bez administrativnih barijera

Građani Srbije, S. Makedonije i Albanije uskoro će moći da se zaposle bez administrativnih barijera

by bifadmin

Građani Srbije, S. Makedonije i Albanije uskoro će da se uz identifikacione brojeve „Otvorenog Balkana“ zaposle u tim zemljama bez administrativnih barijera.

Izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna na Ohridu“, najavio je Nenad Ðurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Ðurđević je to najavio na panelu „Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region“ u okviru Open Balkan foruma koji je organizacija „Limbek“ održala u Beogradu.

On je rekao da Privredna komora Srbije, zajedno sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, poslovnom zajednicom, aktivno učestvuje i daje podršku vladama u sprovođenju inicijative Otvoreni Balkan kao i da je prioritet dalja implementacija dogovorenih sporazuma.

Otvoreni Balkan

Navodeći kao glavni izazov postizanje ciljeva u zadatim vremenskim okvirima, Ðurđević ističe da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative Otvoreni Balkan koji bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa. On je naveo da je „Otvoreni Balkan otvoren za sve ekonomije regiona, uz poruku da samo zajedno možemo odgovoriti na izazove u poslovanju i privući strane investitore u region.

Kaže i da ekonomije Zapadnog Balkana imaju zajedno oko 18 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod od 111 milijardi evra što je manje nego što ima jedna Češka čiji BDP iznosi 250 milijardi evra.

„Zato je važno da na operativnom nivou, zajedno sa poslovnom zajednicom i predstavnicima ministarstava i stručnih službi pronađemo rešenja, adekvatne protokole i usaglasimo rad stručnih službi sa cil?em harmonizacije i izdavanja potrebnih sertifikata za proizvode koji će biti priznati u sve tri zemlje. Time bi se znatno olakšalo poslovanje kompanija u regionu“, rekao je Ðurđević.

Dodao je da konkretni rezultati ove inicijative mogu da doprinesu i pomacima u Berlinskom procesu koji trenutno stagnira. „Najvažniji cilj inicijative Otvoreni Balkan je da doprinese boljem životu građana regiona kroz omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ljudi i važno je da se ova inicijativa što više promoviše jer saradnja na ekonomskom nivou može da stvori snažne preduslove za politički napredak i saradnju“, zaključio je Ðurđević.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar