Home VestiEkonomija Koje su najlikvidnije akcije bile na Beogradskoj berzi u 2021. godini

Koje su najlikvidnije akcije bile na Beogradskoj berzi u 2021. godini

by bifadmin

Zbirni prihod kompanija čije su akcije najlikvidnije na Beogradskoj berzi uvećan je prošle godine 42,7%, na 451,6 milijardi dinara, objavila je danas brokerska kuća Momentum.

– Korporacije na Beogradskoj berzi iz indeksne korpe Belex15 oporavile su poslovanje u 2021. godini, pre svega usled ukidanja većine pandemijskih restrikcija, rasta cene sirove nafte i drugih sirovina na globalnom tržištu – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je profit tih kompanija 2021. godine ukupno iznosio 33,5 milijardi dinara, a godinu dana ranije 1,8 milijardi dinara.

Takvi rezultati su, kako je ocenjeno, daleko iznad postignutih u predpandemijskoj 2019. godini i posledica su pre svega doprinosa Naftne industrije Srbije (NIS) koja je ostvarila rekordne prihode i profit od 21 milijardu dinara, nakon gubitka od 7,6 milijardi u 2020. godini.

Sve kompanije iz indeksne korpe, među kojima su Impol Seval, Meser Tehnogas, Metalac, Jedinstvo Sevojno i Alfa plam, osim Energoprojekt holdinga imale su u 2021. godini ekspanziju poslovanja i rekordne realizacije.

Impol Seval, Tehnogas i Metalac su zabeležili rekordne profite otkada se kompanije kotiraju na tržištu.

Kako je navedeno, dva predstavnika iz finansijskog sektora, Dunav osiguranje i Komercijalna banka, zabeležili su blagi rast poslovanja. Uprkos rastu bruto premije od oko 6% Dunav osiguranje je zabeležilo pad profita za 21 odsto usled velikog skoka likvidiranih šteta u segmentu životnog osiguranja.

Komercijalna banka je ostvarila nešto bolji konsolidovani profit, a poboljšanje neto rezultata bilo je izraženije na nivou matične kompanije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar