Home VestiEkonomija Može li Afrika da nadomesti nedostatak gasa na evropskom tržištu?

Može li Afrika da nadomesti nedostatak gasa na evropskom tržištu?

by bifadmin

Pojedine afričke zemlje nadaju se da bi one mogle popuniti rupu koja će na evropskom tržištu nastati smanjenjem uvoza ruskog gasa.

To se ponajviše odnosi na odluku Poljske i Bugarske da ne uzimaju ruski gas po uslovima Rusije, koji podrazumevaju plaćanje u rubljama, ali i na pojedine zemlje koje su samoinicijativno krenule u sklapanje saradnje sa drugim dobavljačima ovog energenta. Ostatak EU je, iako je najavio da će se truditi da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, već smislio način da prilikom nabavke tog energenta zaobiđe sankcije koje je Unija sama uvela Rusiji.

Da podsetimo, od ukupne količine ruskog gasa koji se uvozi na evropsko tržište, oko 40 odsto dolazi iz Rusije. Međutim, EU planira da do kraja ove godine smanji tu količinu za dve trećine.

Odakle bi se uvozio gas?

Afrički najveći proizvođači gasa poput Alžira, Egipta i Nigerije, nadaju se da je ovo šansa za njih, iako oni mogu da ponude samo polovinu gasa koji se iz Rusije uvozi u Evropu. Međutim, ukoliko bi se u njih više investiralo njihov kapacitet za proizvodnju bi mogao biti unapređen.

Što se tiče transporta energenata, za severnoafričke zemlje poput Alžira, koje i jesu najveći proizvođači gasa, to ne bi trebalo da bude problem jer se one nalaze blizu Evrope. Veći problem pak predstavlja činjenica da i u njima raste potražnja za energentima ali i da se javljaju političke nestabilnosti. Primera radi, u poslednje vreme je oštro pao izvoz gasa iz Alžira u Evropu zbog sukoba ove zemlje sa Marokom posle kojeg je zatvoren ključni gasovod ka Španiji. Naravno, još uvek postoje drugi načini za transport gasa, ali ovakva situacija svakako ne pogoduje razvoju izvoza tog energenta na Stari kontinet.

No, ima još afričkih zemalja koje proizvode gas, samo su nešto udaljenije od Evrope. Italija je nedavno sklopila dogovore o izvozu sa Angolom i Kongom a trenutno razmatra i Mozambik za ovu vrstu saradnje. Takođe, sve više evropskih zemalja traži prirodni tečni gas iz Nigerije, za koji se smatra da bi mogao da popuni rupu nastalu na evropskom tržištu usled zahlađenja odnosa sa Rusijom.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar