Home VestiPolitika i društvo SAD intervenišu na tržištu hrane za bebe

SAD intervenišu na tržištu hrane za bebe

by bifadmin

U dobrim vremenima SAD se kunu u slobodno tržište, a u lošim često posežu za državnim intervencijama na njemu. Ovaj put je to učinio Bajden zbog nestašice hrane za bebe, ali ni Tramp se nije libio od korišćenja te mogućnosti na početku pandemije.

Da se podsetimo, bivši američki predsednik je zbog velike zdravstvene krize već u martu 2020. aktivirao Akt o odbrambenoj proizvodnji, kojim je primorao Dženeral motors da proizvodi respiratore za borbu protiv koronavirusa.

Sada se i Bajden latio ove zakonodavne mogućnosti pošto Ameriku već nekoliko meseci potresaju ozbiljne nestašice veštačkog mleka za bebe, o kojima smo već pisali.

Posle višemesečne pauze pre neki dan je najvećem proizvođaču formula za bebe Abbott-u dozvoljeno da nastavi proizvodnju ali opet ni sa njegovim uključivanjem na tržište ne može se tako brzo popuniti ogromna rupa koja je nastala na njemu. Posebno sada kada proizvođačima formula za bebe nedostaju i osnovne sirovine za proizvodnju.

Zato je američki predsednik pokušao da olakša kompanijama nabavku sirovina iz inostranstva, kao i njihovo dopremanje, pomoću aviona ministarstva odbrane. Paralelno sa ovim aktivnostima, Bela kuća ulaže napore i u povećanje uvoza gotove hrane neophodne za odojčad, koje trenutno nema dovoljno na rafovima američkih prodavnica. I nju će u SAD prevoziti vojni avioni.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar