Home VestiEkonomija Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

Vlada Srbije dozvolila izvoz brašna

by bifadmin

Vlada Srbije je danas i zvanično dozvolila izvoz brašna, uz obrazloženje da je domaće tržište dovoljno snabdeveno ovom namirnicom.

Na sednici Vlade usvojena je izmenjena Odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

“Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona“, ističe se u saopštenju Vlade.

Slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće, kako se navodi, višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište jer će dovesti do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar