Home VestiEkonomija Vlahović: Dogovor o gasu dobra vest, struja ne sme biti socijalna kategorija

Vlahović: Dogovor o gasu dobra vest, struja ne sme biti socijalna kategorija

by bifadmin

Gasne aranžmane ranije su ugovarala preduzeća Srbijagas i Gasprom, ali kriza u Ukrajini donela je drugačija pravila ponašanja, istakao je Vlahović

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je dobra vest za Srbiju dogovor predsednika Srbije i Rusije o sklapanju trogodišnjeg ugovora za nabavku 2,2 milijarde kubika gasa po ceni od 310 do 408 dolara, u skladu sa naftnom formulom, za 1.000 kubika gasa.

– To je apsolutno dobra vest za Srbiju i taj ugovor će se vrlo brzo potpisati, pošto je ovo načelni sporazum dvojice predsednika – rekao je Vlahović za K1 televiziju.

Kriza promenila pravila

Istakao je da su ranije gasne aranžmane ugovarala preduzeća Srbijagas i Gasprom, ali da je kriza u Ukrajini donela drugačija pravila ponašanja, tako da je prvo postignut načelni dogovor na višem nivou.

– Za nas je dobar ishod da imamo obezbeđenih 2,2 milijarde kubika gasa, što kada ne rade Azotara, MSK Kikinda, pa i Zastava koja je veliki potrošač gasa, skoro u potpunosti pokriva potrebe Srbije – kazao je Vlahović.
Dodaje da će Srbiji sa početkom rada gasnih elektrana i ovih postrojenja biti svakako potrebno dodatnih 800 miliona kubika gasa.

Vlahović napominje da smo i do sada dodatne količine gasa nabavljali na berzi po višim cenama.

Naveo je da će državni vrh i Srbjagas će u narednom periodu uložiti napore da obezbede i nedostajući 800 miliona kubika gasa po povoljnim uslovima.

– Prošle godine smo značaju količinu gasa trošili na rad panonskih elektrana upravo zbog nedostatka struje zbog situacije u EPS i nestručnog rukovođenja – rekao je Vlahović.

„Neće biti poremećaja u snabdevanju“

Kaže da neće postojati potreba za dodatnim količinama gasa ako kapaciteti EPS-a, pre svega termo i hidro uz vetro-parkove, budu radili na nivou od pre nekoliko godina.

Vlahović ne očekuje da će Bugarska obustaviti gas Srbiji Balkanskim tokom ako ta zemlja ne postigne gasni aranžman sa Rusijom.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar