Home VestiPolitika i društvo Kina planira da do 2025. trećina njene struje bude iz obnovljivih izvora

Kina planira da do 2025. trećina njene struje bude iz obnovljivih izvora

by bifadmin

Kina, koja je poznata kao najveći zagađivač na planeti, sada ulaže sve više novca u ozelenjavanje i zaštitu životne sredine. U sklopu tih napora stiže i najava da će do 2025. godine 33 odsto svoje električne energije proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Taj ideja nije neostvariva budući da je u 2020. najmnogoljudnija zemlja sveta 28,8 odsto struje proizvela iz “zelenih” izvora.

Prema novom planu za tri godine Kina bi trebalo obnovljivim izvorima da zameni čak milijardu tona uglja koji služi za proizvodnju električne energije. Osim povećanja kapaciteta za proizvodnju energije koja ne ostavlja veliki karbonski otisak, ova zemlja će morati da se potrudi da i među kupcima promoviše upotrebu struje iz obnovljivih izvora, ponajviše vetra i sunca, jer trenutno nije velika potražnja za njom na kineskom tržištu.

Ipak, imajući u vidu kako ova država funkcioniše i koliko ozbiljno pristupa izradi strategija, vrlo je verovatno da će se i kupci električne energije u međuvremenu preorijentisati na onu koju država promoviše. Ukoliko se to desi, Kina će od 2026. početi ozbiljno da smanjuje upotrebu fosilnih goriva.

Izvor: CNA

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar