Home VestiEkonomija U Rimac Grupu sada ulažu i Softbank i Goldman Saks

U Rimac Grupu sada ulažu i Softbank i Goldman Saks

by bifadmin

Hrvatski proizvođač električnih automobila Rimac Grupa u poslednjem krugu investicija prikupio je 500 miliona evra, a u njega su tom prilikom ulagali i finansijski divovi Softbank i Goldman Saks.

Iza kompanije Rimac Grupa stoji hrvatski inovator Mate Rimac. Svoj posao pokrenuo je iz garaže i za 12 godina postao toliko veliki igrač na automobilskom tržištu da je svoju kompaniju spojio sa poznatim brendom sportskih automobila Bugatijem. Ova firma je sada podeljena na Bugati Rimac i Rimac Tehnolodži.

Suvlasnici zajedničke kompanije očigledno veruju u Rimčeve poduhvate budući da su neki od njih, poput Poršea, nastavili da investiraju u njegov posao. U novom krugu finansiranja novi ulagači bili su SoftBank i Goldman Saks. Najveći deo novca biće uložen u širenje poslovanja kompanije Rimac Tehnolodži, dela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače električnih vozila, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi, komponente korisničkog interfejsa itd. Rimac inače proizvodi auto-delove za neke od svojih najvećih konkurenata kao što su Ferari, Hjundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Porše i Reno.

Prema rečima njenog osnivača, ova kompanija rapidno raste, udvostručujući se svakih godinu i po do dve godine. Trenutno ima 1.500 zaposlenih, sa tendencijom njihovog konstantnog porasta. Upravo zahvaljujući pomenutoj investiciji trebalo bi da zaposli još njih 700.

Izvor: Blic, CNBC

Foto: Rimac Grupa

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar