Home VestiEkonomija OPEK+ ne uspeva da ispuni proizvodne kvote

OPEK+ ne uspeva da ispuni proizvodne kvote

by bifadmin

Članice OPEK+ grupe ne uspevaju da proizvedu količinu nafte koju su zacrtale, pre svega zbog sankcija uvedenih Rusiji, ali i drugih problema sa kojima se suočavaju.

Grupa koju čine 13 velikih proizvođača nafte plus Rusija, Meksiko i Kazahstan, u maju je proizvodila 2,6 miliona barela nafte dnevno manje nego što je planirala. Rusija, najjači proizvođač u ovoj skupini, povećala je neznatno proizvodnju ovog energenta, ali je ona i dalje ispod željenih nivoa. Samo ova zemlja proizvodila je 1,2 miliona barela dnevno manje od zacrtane kvote.

Imajući u vidu sve izazove sa kojima se suočavaju proizvođači ovog energenta, teško da će se u dogledno vreme njihova proizvodnja povećati. Za sada se čini da će jedino Irak, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspeti da proizvedu onoliko nafte koliko je potrebno, dok će afrički članovi OPEK-a, predvođeni Nigerijom i Angolom, zaostajati. Uzrok njihovih problema nije toliko rat u Ukrajini, koliko nedostatak investicija u ovaj sektor, koji je nedovoljno razvijen.

A svaka sirovina koja nedostaje na tržištu neminovno postaje skuplja, tako da bismo u skorije vreme mogli videti dodatno poskupljenje goriva.

Izvor: Oil Price

Foto: Arvind Vallabh, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar