Home VestiEkonomija NBS naložila osiguravajućim društvima da vrate stare cene za autoodgovornost

NBS naložila osiguravajućim društvima da vrate stare cene za autoodgovornost

by bifadmin

Premija osiguranja od autoodgovornosti mora da se vrati na prethodni nivo, naložila NBS kao regulator tržišta

Narodna banka Srbije je uputila svim društvima za osiguranje koja su, kako je istaknuto, neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

Narodna banka Srbije će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima, saopšteno je iz NBS.

Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana – u proseku za oko 22 odsto.

Ubuduće – prvo najava

Kao regulator na tržištu osiguranja, Narodna banka Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja.

To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.
Nastavljajući svoju deceniju dugu praksu da deluje u službi građana i privrede Narodna banka Srbije preduzela je navedene aktivnosti s obzirom na to da je, u skladu s podacima kojima raspolaže, utvrdila da je povećanje tarife premija na tržištu neopravdano imajući u vidu visoku profitabilnost ove tarife osiguranja, veoma povoljan pokazatelj odnosa šteta i premije, kao i ukupni pozitivni odnos poslovno-funkcionalnih prihoda i rashoda, naglašeno je iz NBS.

Krizna vremena – krizno ponašanje

Narodna banka Srbije ističe i da je ovo neopravdano povećanje premija sprovedeno bez adekvatne analize efekata, u periodu krize na globalnom nivou, u trenutku kada se očekuju dalji izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na svetskom nivou.

Kao što je poznato, Narodnoj banci Srbije, kao centralnoj banci, osnovni cilj je postizanje i održavanje stabilnosti cena, kao i doprinos očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema. Kao supervizor u delatnosti osiguranja, Narodna banka Srbije svoju funkciju vrši sa ciljem zaštite prava i interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja, pritom vodeći računa o solventnosti i likvidnosti društava za osiguranje.

U slučaju osiguranja od autoodgovornosti, koje je zakonom propisano kao obavezno i koje po svom učešću u ukupnoj premiji, predstavlja najznačajnije i najmasovnije osiguranje, zaštita interesa ugovarača osiguranja i trećih oštećenih lica predstavlja javni interes koji proističe iz uloge ovog osiguranja zbog čega je ono i obavezno za sve vlasnike motornih vozila registrovanih za učešće u saobraćaju.

Narodna banka Srbije ističe da su u teškim vremenima svi dužni da pokažu odgovornost i vode računa i o opštem interesu, pored sopstvenog, jer se nepromišljeni i ishitreni potezi pojedinaca mogu vratiti celokupnom sistemu sa nesagledivim posledicama.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Miki 26. август 2022. - 06:59

BRAVO!11

Odgovori

Ostavite komentar