Home VestiEkonomija Nova pravila i kazne kod potrošnje energije

Nova pravila i kazne kod potrošnje energije

by bifadmin

Opsežne mere za uštedu energije odražavaju ozbiljnost pretnje energetske krize koja je nastala nakon sukoba u Ukrajini

Energetska kriza navela je Evropljane da počnu da primenjuju mere štednje električne energije, što su oni krajnje ozbiljno i shvatili.

Nakon prošlonedeljnih argumenata premijera Pedra Sančeza, Španija je u utorak objavila nova pravila koja propisuju da nijednom preduzeću neće biti dopušteno da hladi prostorije ispod 27 stepeni ili zimi greje iznad 19 stepeni.

Dokument koji će biti na snazi ​​do novembra 2023. godine propisuje zabranu osvetljavanja spomenika, kao i izloga prodavnica nakon 22 sata. Takođe, zahteva da prodavnice imaju električni ekran koji prolaznicima pokazuje kolika je unutrašnja temperatura.

Takve mere nisu potpuno nove – ograničenje hlađenja od 27 steneni već postoji u javnim zgradama u Španiji (osim bolnica), ali opsežne mere za uštedu energije odražavaju ozbiljnost pretnje energetske krize koja je nastala nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kazna 150 evra

Kao odgovor na strah da će ruski predsednik Vladimir Putin prekinuti snabdevanje gasom, Evropska unija pristala je da smanji potrošnju energije za 15 odsto, što je pokrenulo nadzor nad termostatima i prekidačima za svetlo na celom kontinentu. U Berlinu se, na primer, gradska uprava obavezala da smanji potrošnju energije za 10 odsto, a grad je već prestao da osvetljava spomenike noću, smestivši znamenitosti poput Brandenburške kapije u neuobičajeni mrak.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar