Home VestiEkonomija Zašto je pala vrednost Ethereuma?

Zašto je pala vrednost Ethereuma?

by bifadmin

Kriptovaluta Ethereum je, posle prebacivanja na nerudarski protokol kojim se omogućava drastična ušteda struje prilikom transakcija, izgubila preko 20 odsto svoje vrednosti.

Pomenuti blokčejn je naime pre neki dan završio najambiciozniji apgrejd softvera u kripto svetu do sada, koji je nazvao Merge. On će omogućiti da se prilikom budućih transakcija sa ovom kriptovalutom štedi 99 odsto struje koja je do sada korišćena u iste svrhe.

Ipak, tržište nije reagovalo pozitivno na ovu promenu. Juče je Ethereum zabeležio najnižu vrednost u poslednja dva meseca, spuštajući se sa 1.700 dolara na oko 1.330 dolara po jednom digitalnom novčiću. Zašto se to desilo?

Prvi odgovor na ovo pitanje je da se promene ne odvijaju preko noći, što je slučaj i sa ovom promenom. Niko još nije primetio da je pomenuta kriptovaluta počela da štedi struju, niti da se nešto drastično poboljšalo u njenom funkcionisanju. Analitičari kažu da bi promena poslovanja kakvu je upravo sproveo ovaj blokčejn sistem trebalo da ima dugoročne posledice, koje će se videti tek u narednim godinama, naravno ukoliko uspe da reši još neke tehničke probleme, te da su ljudi koji su na internetu obećavali brz rast vrednosti Ethereuma jednostavno – nestručni.

Drugi se tiče trendova na tržištu. Vrednost Ethereuma pada još otkad je FED najavio podizanje kamatnih stopa u cilju sputavanja inflacije. Visoke kamatne stope obeshrabruju ljude od ulaganja u rizične investicije kao što su kriptovalute. Dodatni problem je što su samo dva dana pre objave da je apgrejd ovog blokčejn sistema završen, američke institucije saopštile da je inflacija u SAD ostala visoka i da će FED morati ponovo da reaguje. Tada su pali indeksi na svim berzama, kao i vrednosti kriptovaluta. Primera radi, Bitcoin je opet pao ispod 20.000 dolara.

Izvor: Time

Foto: GuerrillaBuzz Crypto PR, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar