Home VestiPolitika i društvo Kako se finansiraju ekološki aktivisti koji su supom polili sliku “Suncokreti”?

Kako se finansiraju ekološki aktivisti koji su supom polili sliku “Suncokreti”?

by bifadmin

Ako su fotografije ekoloških aktivistkinja koje su gađale Van Gogovu sliku “Suncokreti” toliko razljutile svetsku javnost, verovatno će to isto učiniti i da se njihov pokret delom finansira petro-dolarima.

Pokret “Just Stop Oil” je britanska koalicija klimatskih organizacija koja deluje sa ciljem da zaustavi izdavanje licenci i dozvola za dalja kopanja i proizvodnju fosilnih goriva na Ostrvu. Formirana je ove godine ali već nekoliko puta je dospela na naslovne stranice medija zbog vratolomija poput one kada je član “Just Stop Oil” utrčao na jedan fudbalski meč i zaustavio ga vezavši se za stativu. Njegovi aktivisti često protestuju na sportskim dešavanjima ali su naširoko poznati i na umetničkoj sceni.

Naime, u julu 2022. dva člana ove koalicije zalepila su se za sliku “The Hay Wain” u Nacionalnoj galeriji sa porukom da nas, ukoliko ne usporimo klimatske promene, čeka apokaliptična budućnost. Slično su uradili sa kopijom Da Vinčijeve “Tajne večere”.

Porodica Geti i ekologija

No sada, posle bacanja supe na čuveno delo holandskog slikara Vinsenta Van Goga, mediji su počeli da se interesuju ne samo za njihove akcije već i za finansiranje. Ovaj pokret se uglavnom finansira iz američkog “Fonda za hitne klimatske slučajeve” osnovanog 2019. godine. Samo ove godine taj fond je finansirao 39 različitih organizacija sa četiri miliona dolara.

Međutim, u javnost je procurela vest da taj fond sredstva dobija od Ejlin Geti, naslednice nekada poznate naftne kompanije “Geti Oil”. Iako kompanija više ne postoji, novac Ejlin Geti je stvaran, kao i njene veze sa naftnom industrijom. Ona je osnivačica i “Ejlin Geti fondacije” koja ulaže u razne ekološke pokrete i organizacije, pa i u “Fond za hitne klimatske slučajeve” kojem je dala grant u vrednosti od pola miliona dolara.

Zato se u javnosti ovih dana diskutuje o tome da li je “Just Stop Oil” dobio novac da uništi reputaciju ekoloških pokreta ili je, što je verovatnije, sve ovo jedna velika slučajnost.

Ipak, osim (indirektnih) veza sa naftašima, ovom pokretu se zamera i što prihvata donacije u kriptovalutama za koje se zna da su ogromni potrošači električne energije, koja se još uvek proizvodi uglavnom zahvaljujući fosilnim gorivima. U ovom bizarnom sklopu događaja, umesto zagađivača, ekološki pokret dospeo je na stub srama.

No, pošto je pomenuta akcija pokreta “Just Stop Oil” privukla medijsku pažnju, logično je bilo očekivati da će privući i pažnju onih koji detaljno analiziraju način na koji pokret funkcioniše. Zato u narednim danima verovatno možemo očekivati još ovakvih vesti.

Izvor: Jpost

Foto: johnnyjohnson20430, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar