Home VestiIT i nauka Proizvodnja energije iz vodonika počinje da privlači ozbiljne investicije

Proizvodnja energije iz vodonika počinje da privlači ozbiljne investicije

by bifadmin

O proizvodnji energije pomoću vodonika se priča već decenijama ali čini se da bi tek sada ona mogla privući ozbiljnije investicije, bar prema prognozi banke Goldman Sachs.

Ona naime predviđa da bi ovaj način proizvodnje energije uskoro mogao dostići tržišnu vrednost od bilion dolara na godišnjem nivou. Tome će sigurno doprineti odluka EU da do 2030. na svojim granicama instalira elektrolizere snage 40 gigavata i dodatne elektrolizere iste snage u obližnjim zemljama iz kojih bi uvozila struju. Njen cilj je da do kraja ove godine smanji svoju zavisnost od ruskog gasa za dve trećine i da duplira korišćenje zelene energije. To može učiniti upravo uz pomoć vodonika.

Ali zašto bi neko investirao u sektor koji je ove godine izgubio 70 odsto vrednosti akcija na berzi? Zato što sve više kompanija koje se bave vodonikom potpisuje veoma lukrativne ugovore, piše sajt OilPrice i navodi kao primer firmu Plug Power koja će u narednim godinama učestvovati u dekarbonizovanju Amazona. Ova i slične kompanije će učestovati ne samo na izradi i postavljanju infrastrukture za kreiranje električne energije pomoću vodonika, već će i na godišnjem nivou snabdevati svoje klijente ovim energentom, što znači da bi trebalo da imaju stabilno poslovanje.

Ipak, uprkos svim ovim ohrabrujućim najavama, “vodonična energetika” je daleko od komercijalizacije. Ona još uvek zahteva velika ulaganja a banke su veoma oprezne prilikom finansiranja te vrste zelene energije. Ipak, sa napretkom tehnologije smanjuju se i troškovi ovih tehnologija kao što se već desilo u slučaju proizvodnje solarne energije. Možda su upravo o tome razmišljali analitičari Goldman Sachs-a kada su pisali pomenuto predviđanje.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar