Home VestiEkonomija Ilon Mask prodaje još Teslinih akcija zbog kupovine Tvitera

Ilon Mask prodaje još Teslinih akcija zbog kupovine Tvitera

by bifadmin

Posle završetka akvizicije Tvitera vredne 44 milijardi dolara, Ilon Mask je prodao akcije svoje kompanije Tesla u iznosu od najmanje 3,95 milijardi dolara. U pitanju je 19,5 miliona akcija poznate kompanije koja proizvodi električne automobile.

Da podsetimo, zbog ove kupovine, ekscentrični milijarder je prošle godine prodao akcije Tesle u vrednosti od 22 milijarde dolara, a ove godine u aprilu vrednosti od osam milijardi a u avgustu od sedam milijardi. Sada se na taj spisak može dodati još skoro četiri milijarde dolara. Pored svega navedenog, za kupovinu Tvitera morao je da se osloni i na neke svoje poslovne partnere kao što su investitori u kripto menjačnicu Binance i saudijski princ Alvalid bin Talal. Ovaj saudijski biznismen i njegova kompanija „Kingdom holding“ kupili su akcije Tvitera za 1,89 milijardi dolara, što ih čini najvećim akcionarom posle Maska.

Plan vlasnika Tesle je, naravno, da zaradi od nove investicije, ali da bi to učinio on mora da racionalizuje poslovanje Tvitera. Taj proces je započeo otpuštanjem skoro polovine zaposlenih da bi se potom ispostavilo da neke od inženjera nije trebalo otpustiti pa im je ponovo ponuđen posao. Ovaj potez nije ulio veliko poverenje javnosti u novo rukovodstvo Tvitera. Zbog svega navedenog ali i nagađanja da bi na toj društvenoj mreži ubuduće moglo doći do gušenja slobode izražavanja, mnogi korisnici Tvitera počeli su seobu na druge društvene mreže.

Izvor: CNBC

Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar