Home VestiEkonomija Kombinacija slabog privrednog rasta i snažnog rasta cena ukazuje na mračnu zimu

Kombinacija slabog privrednog rasta i snažnog rasta cena ukazuje na mračnu zimu

by bifadmin

U trećem ovogodišnjem tromesečju ekonomija u evrozoni je u stagnaciji, a inflacija je premašila sva očekivanja i nastavlja da obara rekorde, pošto je prvi put veća od 10 procenata, pokazuju preliminarni podaci koje je danas objavio Eurostat.

U trećem ovogodišnjem tromesečju ekonomija u evrozoni je u stagnaciji, a inflacija je premašila sva očekivanja i nastavlja da obara rekorde, pošto je prvi put veća od 10 procenata, pokazuju preliminarni podaci koje je danas objavio Eurostat.

To znači da toksična kombinacija slabog privrednog rasta i snažnog rasta cena ukazuje na mračne zimske mesece koji su pred nama, piše Politiko.

Inflacija je u oktobru iznosila 10,7 procenta, 0,8 odsto više nego u septembru, i značajno je nadmašila predviđanja koja su ekonomisti dali u tradicionalnoj analizi agencije Rojters.

Pritisci na cene i dalje su u najvećoj meri uslovljeni daljim rastom cena energije, koje su uvećane za 41,9 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 40,7 odsto u septembru.

Inflacija  još nije dostigla vrhunac

Bazna inflacija, u koju ne ulaze nestabilne komponente energije i neprerađene hrane, porasla je na pet odsto sa 4,8 odsto u prethodnom mesecu, što ukazuje na to da osnovni pritisci na cene nastavljaju da rastu.

Inflacija verovatno još nije dostigla vrhunac, rekao je ekonomista Komercbanke Kristof Vajl, napominjući da je ona značajno veća od očekivane jer su cene snažno rasle u celosti. On smatra da bi inflacija do kraja godine mogla nadmašiti 11 procenata.

Inflacija je najveća na Baltiku i dostigla je 22,4 odsto u Estoniji, 22 odsto u Litvaniji i 21,8 odsto u Letoniji, a najniže stope u oktobru u evrozoni bile su na Malti, 7,5 odsto, i Finskoj 8,3 odsto.

Istorijski skok cena ostavio je duboke tragove na ekonomsku aktivnost evrozone u trećem kvartalu, iako je privreda bila otpornija nego što se strahovalo uoči objavljivanja nacionalnih podataka krajem prošle nedelje.

Ekonomija evrozone je u oktobru porasla za samo 0,2 odsto, nakon robusnog rasta od 0,8 procenata u drugom kivartalu.

Najlošije rezultate imali su Letonija, čija je ekonomija u trećem kvartalu pala za 1,7 odsto, i Austrija i Belgija sa padom od 0,1 odsto, a najveći rast od 0,5 odsto imala je italijanska ekonomija.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar