Home VestiEkonomija Exxon tuži EU zbog nove takse koju je uvela naftnim kompanijama

Exxon tuži EU zbog nove takse koju je uvela naftnim kompanijama

by bifadmin

Naftni gigant ExxonMobil podneo je tužbu protiv EU zbog takse na neočekivani, ekstra profit proizvođača fosilnih goriva, koja je uvedena ove jeseni. Pomenuta taksa se odnosi na kompanije koje su prihodovale od faktora za koje nisu same zaslužne.

Da podsetimo, za razliku od prethodnih pandemijskih godina, u 2022. energetske kompanije su veoma dobro zarađivale zahvaljujući ukrajinskoj krizi, odnosno strahu da bi moglo doći do nestašice određenih energenata. Uvidevši da beleže visoke profite, Evropska unija je odlučila da takav način prihodovanja oporezuje nazivajući to “doprinosom energetskih kompanija rešavanju krize”. Zato je porez na profit ovih kompanija podigla na 33 odsto, što je za petinu više nego u prethodne tri godine.

Exxon je potom podneo tužbu Evropskom sudu pravde sa navodima da je zvanični Brisel prekoračio svoja ovlašćenja, i da će ova mera biti kontraproduktivna jer će potkopati poverenje investitora i usporiti rast energetskog sektora. Prema računici ove kompanije, pomenuta taksa će proizvođače nafte koštati više od dve milijarde dolara.

ExxonMobil je inače u trećem kvartalu ove godine imao tromesečni profit u visini od 20 milijardi dolara. U prethodnom kvartalu zabeležio je profit od 17,85 milijardi dolara, što je brojka skoro četiri puta veća nego što je bio slučaj godinu dana ranije. I ostali giganti, poput Chevrona i Shella su srušili svoje prethodne rekorde. Chevron je zaradio rekordnih 11,62 milijarde dolara, a Shell je ostvario dobit od skoro 11,5 milijardi dolara.

Izvor: BBC

Foto: Raymond Kotewicz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar