Home VestiEkonomija Očekuje se značajan skok cene zlata u 2023.godini

Očekuje se značajan skok cene zlata u 2023.godini

by bifadmin

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke su kupile 400 tona zlata u trećem tromesečju 2022. godine

Pred kraj 2022, stižu dobre vesti za sve koji investiraju u zlato.

Naime, cene ovog ultravrednog plemenitog metala mogle bi da dostignu nivo od 4.000 dolara po unci tokom 2023. godine, jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije „drže“ tržišta nestabilnim.

To je potvrdio generalni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capital-a, Juerg Kiener. On je takođe dodao za CNBC da bi cena zlata mogla da dostigne između 2.500 i 4.000 dolara „u nekom momentu“ sledeće godine.

Dakle, postoji velika šansa da tržište zlata doživi značajan pomak, ali kako kaže Kiener, to „neće biti skok od samo 10% ili 20%, već potez koji će zaista doneti nove maksimume“.
Kiener je objasnio da bi se mnoge ekonomije mogle suočiti sa „malom recesijom“ u prvom kvartalu naredne godine, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo povećanja kamatnih stopa i da zlato samim tim – odmah postane privlačnije.

Ovaj stručnjak posebno naglašava da je zlato, ujedno, i jedina imovina koju svaka centralna banka poseduje.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, centralne banke su kupile 400 tona zlata u trećem tromesečju 2022, što je skoro udvostručilo prethodni rekord od 241 tone tokom istog perioda 2018. godine.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar