Home VestiPolitika i društvo Španija ukida PDV na hranu kako bi pomogla građanima

Španija ukida PDV na hranu kako bi pomogla građanima

by bifadmin

Španija će na pola godine ukinuti porez na dodatu vrednost na osnovne prehrambene proizvode kako bi svojim građanima omogućila da lakše prevaziđu ekonomsku krizu. Ovo je samo jedna u nizu mera koje njena vlast sprovodi sa ciljem unapređenja standarda.

Premijer te zemlje Pedro Sančez najavio je da će PDV sa četiri odsto biti snižen na nula odsto, odnosno ukinut. Ova mera odnosi se na osnovne prehrambene artikle kao što su hleb, sir i povrće. Kada je u pitanju ostala hrana, poput na primer testenina, taj porez će biti snižen sa 10 na pet procenata.

Španska vlada će takođe za porodice koji imaju godišnji prihod manji od 27.000 evra uplatiti jednokratnu pomoć od 200 evra. Cilj ove mere je ublažavanje posledica inflacije koja je značajno podigla troškove života.

Najavljen je i nastavak politike sniženog PDV-a na struju i gas, ali i dalje sprovođenje odluke da se najsiromašnijim domaćinstvima koja ne mogu da plate struju ona ne isključuje.

Da podsetimo, Španija je u septembru ove godine opredelila 30 milijardi dolara za podršku svojim građanima koji se teško bore sa rastom cena, a pre toga je obezbedila za sve građane besplatan javni prevoz vozovima.

Izvor: Euronews

Foto: Tommaso Urli, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar