Home VestiPolitika i društvo Samo bogati građani Kine mogu da dobiju zapadne vakcine

Samo bogati građani Kine mogu da dobiju zapadne vakcine

by bifadmin

Da para vrti gde burgija neće pokazuje i najnoviji slučaj iz Kine u kojoj se bogatašima nudi da prime efikasnije mRNA vakcine, dok obični građani mogu da računaju samo na kineske koje nisu prilagođene novim sojevima poput omikrona.

Naime, državna banka Citic Bank iz Hong Konga svojim klijentima nudi besplatne zapadne mRNA vakcine ali samo ukoliko imaju na svojim računima sumu u vrednosti od 512.277 dolara ili ukoliko toliko stave u nju kao depozit. Za ovu opciju najviše su zainteresovani građani kopnenog dela Kine koji imaju pristup samo lokalnim vakcinama, dok je u Hong Kongu, koji je decenijama unazad bio okrenut zapadu, situacija nešto drugačija. Primera radi, tamo su ljudi tokom pandemije mogli da primaju Fajzerovu vakcinu, dok je to u ostatku Kine, izuzev Makaua, gotovo bila nemoguća misija. Kineske vlasti konstantno su konstantno isticale prednosti svojih vakcina i tvrdile da zapadne nisu dovoljno kvalitetne, ali i bezbedne. Zato ih i nije bilo u široj upotrebi.

No, sada, kada u Kini velikom brzinom raste broj zaraženih, i to novim sojevima omikrona na koji ne deluju kineske vakcine, sve veći broj građana se interesuje za zapadne bivalentne vakcine. Međutim, njih mogu dobiti samo oni koji imaju dovoljno novca da odu u Hong Kong i plate ih u privatnim klinikama ili oni koji su klijenti pomenute banke.

Kako piše Fajnenšl Tajms, osim Fajzerovih vakcina svojim dobrostojećim klijentima Citic Bank nudi i pristup vakcini protiv hepatitisa B, koji je zastupljen u Kini, kao i besplatnu probnu vožnju Bentli automobila i popuste u hotelu Four Seasons.

Foto: pearson0612, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar