Home VestiEkonomija Tesla isporučila više od 405.000 vozila i postavila novi rekord

Tesla isporučila više od 405.000 vozila i postavila novi rekord

by bifadmin

Kompanija Tesla isporučila je 405.278 električnih vozila u poslednja tri meseca 2022. godine i tako oborila svoj prethodni rekord. Ipak, taj broj isporučenih vozila bio je manji od očekivanja analitičara. Krajem decembra oni su predviđali da će Tesla isporučiti oko 418.000 vozila u četvrtom kvartalu. Godinu dana ranije u istom periodu, kompanija je isporučila 308.600 automobila.

Prema izveštajima Tesle, Model 3 i Model Y činili su većinu isporuka kompanije u četvrtom kvartalu 2022. godine. Ukupno 388.131 vozilo stiglo je do potrošača pre kraja godine. Teslini skuplji automobili Model S i Model X imali su skromnih 17.147 isporuka u istom vremenskom periodu. Tesla je u četvrtom kvartalu proizvela ukupno 439.701 vozilo. Tako je kompanija postavila još jedan rekord.

Sve ovo ostvareno je u veoma turbulentnom periodu. Čak i pre nego što je Elon Musk preuzeo Twitter, Tesla se suočavala sa makroekonomskim i logističkim izazovima koji su usporavali njen rast. Kao i ranije ove godine, ograničenja usled korona virusa u Kini primorala su kompaniju da obustavi i smanji proizvodnju u svojoj Gigafabrici u Šangaju. Osim toga, ona je zatvorila fabriku tokom poslednje nedelje decembra zbog zabrinutosti da se kompanija suočava sa slabom potražnjom na najvećem svetskom automobilskom tržištu. U četvrtom kvartalu takođe je imala problema sa obezbeđivanjem prevoza za vozila.

I povrh svega toga, Elon Mask je rasprodavao njene akcije zbog Twittera, što je drastično snizilo njihovu vrednost. Ipak, uprkos svemu, ova kompanija je pokazala zavidan nivo izdržljivosti.

Piše: PC Press

Foto: Vlad Tchompalov, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar