Home VestiPolitika i društvo U kojoj zemlji u Evropi zaposleni imaju najduže radno vreme?

U kojoj zemlji u Evropi zaposleni imaju najduže radno vreme?

by bifadmin

Zaposleni u Albaniji, i muškarci i žene, imaju najduže radno vreme u Evropi.

Ti podaci objavljeni su u nedavnom izveštaju Evropske komisije o uslovima rada i budućim implikacijama, na osnovu istraživanja koje se sprovodi jednom u pet godina kroz anketiranje 70.000 radnika u 36 evropskih zemalja.
To uključuje zemlje članice EU, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Švajcarsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Čini se da je dugo radno vreme u Albaniji povezano sa dva faktora. Jedan je rad vikendom, a drugi, visok nivo samozaposlenih, kojih je u Albaniji ima oko 36 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je rekord u regionu, prenosi Kosovo online.

Prema istom izveštaju, u proseku u zemljama članicama EU muškarci su radili nešto više od 42 sata nedeljno, dok su žene radile oko 37 sati. Klasična 40-časovna nedelja ostala je standardna 2021. godine u velikoj većini zemalja, osim u Francuskoj (35 sati), Danskoj (37 sati), Norveškoj (38 sati) i Švajcarskoj (42 sata). Oko 20 odsto svih radnika (31 odsto žena i 12 odsto muškaraca) radilo je 34 sata ili manje nedeljno.

Tokom 2021. godine oko polovine muškaraca i žena radilo je između 35 i 40 sati nedeljno. Samozaposleni su u proseku na plaćenom poslu proveli 6,4 sata više (4,3 sata više za žene i 6,9 sati više za muškarce) od ostalih zaposlenih.

U izveštaju se navodi da je dugo radno vreme povezano sa zdravstvenim stanjima poput depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i koronarne bolesti srca i može uticati na ravnotežu između posla i drugih aspekata života.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar