Home VestiZabava Američki prevoznici marihuane dobijaju otkaze jer koriste kanabis

Američki prevoznici marihuane dobijaju otkaze jer koriste kanabis

by bifadmin

Iako je marihuana legalizovana u većini američkih država, tokom poslednje dve godine posao je izgubilo 100.000 vozača kamiona koji prevoze ovo opojno sredstvo, jer su rutinski testovi za kontrolu droge pokazali da su upotrebljavali kanabis nedeljama, pa i mesecima ranije, pre nego što su seli za volan. Svega četvrtina vozača je tražila da se vrati na posao, pa su prevoznici u velikom problemu jer ne mogu da nađu radnike za transport marihuane. Zato njihovo udruženje traži od američkih vlasti da se ovi testovi promene.

Marihuana je legalizovana u većini saveznih američkih država, što znači da punoletni građani mogu da je upotrebljavaju u medicinske i takozvane rekreativne svrhe. Izuzev ako nisu vozači kamiona koji prevoze marihuanu. Oni mogu da izgube posao ukoliko rutinski test na droge, koje je propisala vlada Sjedinjenih Država, pokaže da su koristili marihuanu nekoliko nedelja, pa čak i meseci ranije, pre nego što su seli za volan.

Prema najnovijim podacima koje je objavila Služba za razmenu droga i alkohola Federalne uprave za sigurnost prevoznika, ogranak američkog Ministarstva saobraćaja, više od 40 000 vozača kamiona s komercijalnom dozvolom nije prošlo savezne kontrole na marihuanu u 2022. godini. Izveštaj pokazuje da je tokom rutinskih kontrola prevoznika utvrđeno da je od 2020. godine, preko 100.000 vozača kamiona koji su prevozili marihuanu, bilo pozitivno na kanabis.

Draža marihuana nego posao

Od ovog broja, samo je oko 25 odsto vozača tražilo da se vrate na posao. Zbog toga, kamionski prevoznici širom SAD imaju ogromnih problema da nađu radnike za prevoz kanabisa i traže od američkih vlasti da se ovo testovi promene.

Američka javnost je podeljena oko ovog pitanja. Dok jedni smatraju da profesionalni vozači ne bi smeli da koriste bilo kakva opojna sredstva i da bi ovakve kontrole trebalo da budu i češće, drugi se protive i tvrde da su vozači kamiona diskriminisani. Njihovo objašnjenje glasi da testovi koji se koriste nisu usmereni samo na trenutno stanje u kojem se vozač nalazi, već da su oni napravljeni tako da tragaju za prisustvom marihuane u organizmu čak i ako je osoba koju testiraju konzumirala marihuanu pre dugog vremenskog perioda.

To bi bilo isto kao kada bi policija zaustavljala građane u kolima i testirala ih da li su nedeljama ranije pili alkohol i ako jesu, kažnjavala ih zbog toga, uprkos tome što su u trenutku kada ih je policajac zaustavio bili potpuno trezni.

Foto: dadgrass, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar