Home VestiEkonomija Prodaja električnih automobila obara rekorde

Prodaja električnih automobila obara rekorde

by bifadmin

Prodaja električnih automobila trebalo bi ove godine da obori svoj prošlogodišnji rekord, bar prema prognozi Međunarodne agencije za energiju.

U 2022. ie širom sveta prodato 10 miliona električnih automobila, a ove godine bi njihova prodaja trebalo da poraste za 35 odsto, odnosno da dostigne brojku od 14 miliona.

Ovo bi bio veliki uspeh ako se ima u vidu da je u 2020. učešće električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila iznosilo tek četiri odsto a da je u prošloj godini poraslo na 14 procenata.

Električni automobili se najviše prodaju u Kini, Evropi i SAD. Čak 60 odsto globalne prodaje ovih vozila odvija se u Kini.

Prema prognozama Agencije, ako se nastavi ovakav trend prodaje električnih vozila, to će značajno uticati na naftnu industriju, jer će do 2030. godine smanjiti potrošnju ovog energenta za pet miliona barela dnevno.

No, da bi se ovaj trend nastavio potrebno je dodatno unapređivati infrastrukturu, ali i osigurati proizvodnju litijumskih baterija, koja je trenutno svuda u svetu problematična. Za sada navodno ima dovoljno sirovina za pravljenje baterija do 2030. ali proizvođači su i dalje u potrazi za novim dobavljačima.

Izvor: Greek Reporter

Foto: Andrew Roberts, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar