Home VestiEkonomija U Srbiji nema dovoljno sezonskih radnika

U Srbiji nema dovoljno sezonskih radnika

by bifadmin

Sezonski radnici sa papirom trenutno u Srbiji mogu da budu samo oni koji rade za poslodavce u oblasti poljoprivrede, šumarstva, i ribarstva. Budući da ih nema dovoljno na tržištu im već neko vreme raste cena rada.

Poljoprivrednici kažu da je iz godine u godinu sve teže doći do ove radne snage, posebno do berača voća. Zato i ovde na scenu stupa tržišna logika, koja kaže da deficitarne profesije treba da budu bolje plaćene da bi ljudi poželeli da se bave njima. Naime, cene rada berača voća konstantno rastu, pa će ove godine njihove dnevnice dostizati i do 50 evra, a kod nekih poslodavaca čak i do 50.

Međutim, ovo je fizički veoma težak posao koji se obavlja tokom toplih meseci na jakom suncu i malo je onih koji bi ga radili i za taj novac. “To zavisi i od onoga što poslodavci nude. Bitno je da li uz to idu obrok i prevoz“, kaže Miloš Turinski sa Infostuda za TV Prva.

Iako su prva asocijacija na “sezonce” gotovo uvek poljoprivredni poslovi, oni jedini za koje raste ponuda u određenim delovima godine. “Tu su i poslovi koje načelno i negde i ne posmatramo kao sezonske – kao građevina i ugostiteljstvo. Tu dolazi do veće potražnje od aprila do oktobra. Mnogi odlaze na primorje da zarade novac”, tvrdi Turinski.

Prema njegovim rečima najtraženiji i najatraktivniji poslovi ove sezone biće iz oblasti trgovine, administracije, mašinstva i elektrotehnike.

Izvor: B92

Foto: Hermes Rivera, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar