Home VestiEkonomija Cene đubriva drastično pale

Cene đubriva drastično pale

by bifadmin

Cene đubriva na globalnom tržištu su drastično pale u odnosu na prošlu godinu, što je naznaka da kriza u ovom sektoru polako prolazi, piše Politika.

“Cena pšenice je upola niža, a uljane repice i više nego dvostruko. Istovremeno prepolovljena je i cena đubriva. Vidimo tendenciju da primarni poljoprivredni proizvodi i dalje pojeftinjuju. Prema svim dešavanjima možemo da zaključimo da kriza u ovom sektoru polako prolazi”, kaže Stanko Popović, vlasnik „Eliksir grupe”, koja je vodeći domaći proizvođač mineralnog đubriva.

On je istakao da se vraćamo na stare cene hrane, bar kada govorimo o primarnoj proizvodnji. “Ali, dok ta pšenica stigne do proizvoda u supermarketima potrebno je vreme. Uz poskupljenje struje i rast plata taj drastičan pad neće se osetiti u maloprodaji, jer se cene hrane ne vraćaju tako lako”, kaže on.

Da podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz novembra 2022. mineralna đubriva u Srbiji su za godinu dana poskupela čak 126 odsto. No, u februaru je na međunarodnom terminskom tržištu cena uree pala na nivo iz januara 2021. Portal „Agrarhojt”, objavio je da je to bio jasan signal da je trend pada i dalje prisutan iako su u toku bile nabavke đubriva za prolećnu setvu. Sve ovo, po objašnjenju stručnjaka, izazvala je globalno niska tražnja za prihranom useva. Blumberg je u isto vreme objavio da bi pad troškova mogao da ohrabri poljoprivrednike da ponovo počnu da primenjuju više đubriva, podstičući proizvodnju, što bi istovremeno uticalo da se smanje troškovi hrane za potrošače koji su takođe pogođeni istorijskom inflacijom.

Izvor: Politika

Foto: schauhi, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar