Home VestiPolitika i društvo Stara hebrejska Biblija prodata na aukciji za 38 miliona dolara

Stara hebrejska Biblija prodata na aukciji za 38 miliona dolara

by bifadmin

Najpotpunija i najstarija hebrejska Biblija Kodeks Sasun postigla je cenu od 38,1 milion dolara na aukciji održanoj u aukcijskoj kući Sotbi.

U pitanju je rukopis iz 9. veka koji predstavlja glavnu vezu između svitaka sa Mrtvog mora i današnje Biblije. Sadrži 24 knjige podeljene u tri dela – Petoknjižje, Proroci i Spisi i istorijski je veoma značajna.

Možda je zato postala jedna od najskupljih literarnih dela na svetu prodatih na aukciji. Naime, ova biblija prestigla je cenu od 30,8 miliona dolara, koliko jeBil Gejts pre tridesetak godina izdvojio za Kodeks Lester, najpoznatiji od naučnih članaka Leonarda da Vinčija. Ipak, biblija nije uspela da dostigne vrednost od 43,2 miliona dolara koliko je 2021. plaćeno za prvo izdanje američkog Ustava.

No, bez obzira na to što nije baš najskuplja zbirka rukopisa na svetu, Kodeks Sasun privukao je veliku pažnju svetske javnosti, zbog svog obima i značajnih podataka koje sadrži. U pitanju je skup različitih regilijskih spisa koje je decenijama prikupljao Dejdvid Solomon Sasun, po kojem je Biblija i dobila ime. Iako je starija od drugih poznatih ranih hebrejskih Biblija kao što su Alepski i Lenjingradski kodeks, Kodeks Sasun je u veoma dobrom stanju, u šta su se mogli uveriti i posetioci muzeja u kojima je prethodno bio izložen.

Pobedničku ponudu na aukciji za hebrejsku Bibliju dao je Alfred H. Moses, američki advokat i diplomata koji je devedesetih godina godina prošlog veka služio kao ambasador u Rumuniji, ali i kao predsednik Američkog jevrejskog komiteta.

Moses, čiji bukvalni prevod prezimena znači Mojsije, odlučio je da Kodeks Sasun bude izložen u ANU – Muzeju jevrejskog naroda u Tel Avivu.

Foto: Ardon Bar-Hama, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar