Home VestiEkonomija Evropi preti drastičan pad cena nekretnina

Evropi preti drastičan pad cena nekretnina

by bifadmin

Najoštrije podizanje kamatnih stopa u nekoliko decenija preliva se na tržište nekretnina

Cene stambenog prostora u evrozoni mogle bi “haotično” pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u sredu Europska centralna banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mesecima, primećuje Rojters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko decenija sada se počinje osećati i na tržištu nekretnina, koje je doživelo procvat tokom decenija dostupnih i povoljnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cena (nekretnina) mogao bi postati haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ECB.
To posebno vredi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojima je reč. ECB-ovi podaci da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, napominje „Rojters“.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpeti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i više prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dablina. ECB ističe da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će verojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Sasa 2. juna 2023. - 14:39

Mi smo jaci od evrope,pre dva dana sam bio u Solis-u raspitivao sam se za stan od 60 kvadrata cene skacu.

Odgovori

Ostavite komentar