Home VestiZabava Kako su ekonomisti doveli Bijonse u vezu sa inflacijom u Švedskoj

Kako su ekonomisti doveli Bijonse u vezu sa inflacijom u Švedskoj

by bifadmin

Ekonomisti i turističke organizacije tvrde da je za visoku inflaciju prošlog meseca u Švedskoj bila kriva – američka pop pevačica Bijonse.

Premda ova vest zvuči kao da je iz rubrike “Verovali ili ne”, njihove tvrdnje se zasnivaju na statističkim podacima. Inače, u maju je inflacija u Švedskoj, kao i u celoj Evropi, snižena, i to sa 10,5 na 9,7 odsto. Međutim, ovo je više nego što su ekonomisti i centralna banka prognozirali.

Majkl Gran, glavni ekonomista iz Danske Bank, prvi je izneo tvrdnju da su na inflaciju uticali koncerti popularne pevačice. Za to je delom zaslužna prodaja veoma velikog broja karata, koje su zbog slabljenja lokalne valute u Švedskoj bile jeftinije nego u drugim delovima Evrope, pa su mnogi pohrlili u Stokholm da tamo slušaju Bijonse. U prestonici Švedske su zato održana dva koncerta, a zbog pridošlica iz mnogih delova Starog kontinenta, pa čak i SAD, ugostiteljski sektor je doživeo procvat. Analizirajući potrošnju u hotelima i restoranima tokom ovih koncerata, Gran je došao do zaključka da je Bijonse podigla švedsku inflaciju za 0,2 ili 0,3 procentna poena.

On međutim nije jedini koji dovodi američku pevačicu u vezu sa švedskom inflacijom. To čini i Glen Nilsen, ekonomista iz Swedbank, koji kaže da su zbog velike turističke posete hoteli i restorani podigli svoje cene. Ovo je zabeležila i zvanična statistika – cene hrane i energije u maju su mirovale, ali u nekim drugim delatnostima, uključujući hotele i restorane, one su vidno porasle.

Visit Stockholm, zvanična turistička agencija švedske prestonice, skovala je čak i termin koji opisuje popunjenost hotelskih kapaciteta – “efekat Bijonse”. Prema njenim podacima, najveći broj turista u maju dolazio je iz SAD, Nemačke i Velike Britanije. Procenjuje se da je oba ova koncerta posetilo oko 92.000 ljudi.

Izvor: Kvarc

Foto: Roger Harris, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar