Home VestiEkonomija Klonirane krave mogu da daju 18 tona mleka godišnje

Klonirane krave mogu da daju 18 tona mleka godišnje

by bifadmin

Kineski naučnici uspešno su klonirali krave koje mogu da proizvedu neuobičajeno veliku količinu mleka, i nazvali su ih „super krave“, prenosi CNN. Kineski državni mediji ocenili su to kao velik napredak za svoju mlečnu industriju i smanjenje zavisnosti od uvoza genetike.

Klonovi, njih za sada tri, nastali su od visokoproduktivnih krava holštajn-frizijske rase, koja potiče iz Holandije. Klonirane životinje, navodno, imaju potencijal za proizvodnju 18 tona mleka godišnje, odnosno 100 tona mleka tokom svog života. To je skoro 1,7 puta više mleka od onoga što proizvede prosečna krava u SAD.

Prema Global Timesu, čak 70% kineskih muznih krava trenutno se uvozi iz inostranstva. U planu je da se za dve do tri godine odgoji stado koje će brojati preko 1.000 „super krava“, što će biti solidna osnova za rešavanje kineske zavisnosti od uvozne genetike u mlečnom govedarstvu.

Kina je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u kloniranju životinja. Prošle godine, kineska kompanija za kloniranje životinja stvorila je prvog kloniranog arktičkog vuka na svetu. Kineski naučnici su, kako je saopšteno, 2017. proizveli klonirana goveda sa povećanom otpornošću na tuberkulozu.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar