Home VestiPolitika i društvo Najbolje fudbalerke sveta treniraju u lošim uslovima i često su neplaćene za svoj angažman

Najbolje fudbalerke sveta treniraju u lošim uslovima i često su neplaćene za svoj angažman

by bifadmin

Fudbalske reprezentativke širom sveta treniraju na mnogo lošijim terenima nego njihove muške kolege i znatno su manje plaćene, kada su uopšte i plaćene, saopštila je organizacija FIFPRO koja zastupa ove sportistkinje.

Prema njenom istraživanju, fudbalerke često rizikuju svoju bezbednost i zdravlje na terenima lošeg kvaliteta, a mnoge od njih – čak 30 odsto anketiranih žena – nisu plaćene za svoju igru. Dodatni problem je što dve trećine fudbalerki moraju da uzimaju neplaćeno odsustvo na svojim regularnim poslovima kako bi učestvovale na takmičenjima.

Iako se situacija na ovom polju polako menja, disparitet je vidljiv na svakom koraku. Primera radi, uprkos povećanju ovogodišnje nagrade za 300 odsto za najbolju žensku reprezentaciju na Svetskom kupu, njen iznos čini tek trećinu nagrade za mušku najbolju reprezentaciju. Drugim rečima, žene koje osvoje Svetski kup dobiće 150 miliona dolara, dok su muškarci prošle godine u Kataru dobijali 440 miliona dolara.

Rezultati istraživanja koje je sprovela FIFPRO izašli su pred Svetski kup koji će biti održan krajem jula u Australiji i Novom Zelandu, a posle nekoliko ozbiljnih povreda veoma poznatih fudbalerki koje zbog istih neće učestvovati na najvećem međunarodnom takmičenju.

Foto: Jeffrey F Lin, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar