Home VestiEkonomija Zašto Er Srbija otkazuje i pomera letove?

Zašto Er Srbija otkazuje i pomera letove?

by bifadmin

U javnosti se digla velika prašina oko otkazivanja letova Er Srbije. Za to bi mogli biti krivi i nestašica delova i osoblja, ali i loše poslovne odluke, objašnjava Predrag Vujović, nekadašnji direktor JAT-a.

„Sve što se desilo juče je neverovatno. Saopštenje Er Srbije je isto neverovatno. Reći da nisu stigli avioni koji prevoze putnike, a koji su iznajmljeni je isto neverovatno. Pa te kompanije koje su trebale da isporuče avione Er Srbiji su morale da jave na vreme i javile su, jer one to rade zarad sopstvenog ugleda. I samo saopštenje Er Srbije je zakasnilo jer se u kompaniji sigurno znalo šta se dešava i sve se i dogodilo ranije, pre subote veče. Ali tek kada su putnici počeli da otkrivaju da su letovi otkazani ili da kasne i to preko društvenih mreža, kada je nastala panika, e onda je stiglo saopštenje“, rekao je Vujović za N1.

On je objasnio i da je to što radi Er Srbija – iznajmljuje celu flotu, loše kao i da to ni jedna kompanija u Evropi ne čini.

„Er Srbija nema ni jedan svoj avion, cela flota je iznajmljena. JAT je nekada imao 70 odsto flote u svom vlasništvu. U evropskim avio kompanijama taj odnos je 60 prema 40 u korist sopstvene flote. Vi kada iznajmljujete avion plaćate mnogo više nego da ga samo jednom kupite. A tek iznajmljivanje aviona sa pilotom, to je najskuplje“, rekao je bivši direktor.

Da li su 43 nove linije ekonomski isplative?

„Er Srbija je uvela 43 nove destinacije, to velike kompanije nikada ne bi uradile. Treba da imate stručne kapacitete da možete to da izvedete, a gde Er Srbija leti to nema nikakve logike. Oni za Hrvatsku imaju šest linija, dok ni jedna njihova kompanija ne leti do nas. Za Nemačku letimo na sedam, a Lufthansa kod nas ima samo dve. I te linije Er Srbije nisu isplative“, rekao je Vujović.

On je naveo i da se u ozbiljnim kompanijama pre uvođenja svake linije radi analiza o ekonomskoj opravdanost. Vujović nije uveren da su rađene ovakve analize za 43 nove destinacije i dodaje da čak ni JAT nikada nije leteo na ovoliko linija.

Vujović je poručio i da svi putnici kojima su otkazani ili pomereni letovi imaju pravo na nanadu štete.

„Juče je nastradalo oko 3.000 putnika, neki nisu otputovali, neki su izgubili veze i oni ne mogu biti zadovoljni onim što je zvanično saopšteno. U EU se svako kašnjenje preko tri sata računa kao otkazan let i dobijete 600 evra. Da li mislite da će 3.000 ljudi dobiti taj novac iako imaju pravo na to“, upitao je Vujović i istakako da je razlika između dobre i loše kompanije u tome kako rešava odnose sa putnicima – da li objavljuje informacije na vreme, da li se putnicima nudi adekvatna zamena, novac ili drugi let ,i da li ima se pruža pravo objasnjenje.

Nestašica delova i osoblja

On smatra i da nije nemoguće da se „u celoj prici oko problema Er Srbije zapravo provlači beli štrajk u kompaniji, štrajk pilota, osoblja, koji su nezadovoljni celom situacijom“.

U međuvremenu „Er Srbija“ je ponovo otkazala nekoliko letova, prenosi RTS. Kao razloge ova kompanija je navela nepovoljne faktore, pre svega, nedostatak rezervnih delova za remont. Dodala je da su kašnjenja i otkazivanja i dalje moguća i da će ovo leto biti izazovno kada se radi o letovima.

Izvor: N1, 021

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar