Home VestiZabava 115. rođendan paraćinskog stakla uz koji svi mogu postati deo istorije

115. rođendan paraćinskog stakla uz koji svi mogu postati deo istorije

by bifadmin

Platforma Kreativno staklo Srbije poziva građane da podele fotografije najomiljenijeg stakla, razglednice, lične impresije ili bilo koju drugu uspomenu na paraćinsko staklo i tako postanu deo digitalnog muzeja sećanja koji će biti sačuvan na ovoj platformi.

Svi ste čuli za paraćinsko staklo. To je staklo nastalo još pre jednog veka u malom gradu na reci Crnici – Paraćinu. Srpsku fabriku stakla 1907. počeli su da podižu trgovci Milivoje Popović, Sava Savić i Ilija Antonović, a ona je završena u julu sledeće godine. Na 24. juli 1908. godine proizvedena je prva serija ovog stakla, a ove godine ono proslavlja 115. rođendan.

Po prvi put ovaj jubilej biće obeležen lansiranjem platforme Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com i pokretanjem kampanje Tvoja nostalgija od stakla. Građani će uz pomoć društvenih mreža ili slanjem na mail office@creativeglassserbia.com ili na fajsbook profil Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije ili Zavičajnog muzeja Paraćin, moći da podele fotografije najomiljenijeg stakla, razglednice, lične impresije ili bilo koju drugu uspomenu na paraćinsko staklo i tako postanu deo digitalnog muzeja sećanja koji će biti sačuvan na ovoj platformi.

„Postoji verovanje da staklari duvanjem stakla unose svoju dušu u svaki predmet. Zbog toga se ručno duvano staklo često naziva „staklo sa dušom“. Takvo je paraćinsko staklo – staklo sa dušom i tradicijom koje se proizvodi duže od jednog veka i koje 24. jula slavi svoj 115. rođendan. Poslednje dve godine sproveli smo veliko istraživanje o paraćinskom staklu i saznali da ga ljudi doživljavaju kao lični artefakt koji svedoči o mnoglim lepim trenucima u njihovim životima uz koje se ovo staklo poklanjalo, uručivalo, kupovalo, koristilo, nazdravljalo… Na njegov pomen plima sećanja podstiče ih da ga s ljubavlju čuvaju za sva vremena. To nas je inspirisalo da omogućimo svim građanima koji žele da trajno sačuvaju ta svoja sećanja kroz digitalne fotografije, poruke, uspomene da ih podele na našoj platformi, jer svi mi imamo neku svoju nostalgiju od paraćinskog stakla“ kaže dr Hristina Mikić direktorka inicijative Kreativno staklo Srbije.

Sve što ste hteli da znate o paraćinskom staklu, a niste imali koga da pitate

Platforma Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com sadrži više od 180 obrađenih predmeta od stakla, 3D modelovane rekonstrukcije stakla koje nije sačuvano, individualna i kolektivna sećanja na ovo staklo, arhivski materijal, dokumentovane tehnike staklarstva i video materijale, stare kataloge i predstavlja najveći digitalni izvor za proučavanje paraćinskog stakla. Ove godine ona će biti dopunjena sa još 230 predmeta uz podršku Ministarstva kulture. U izboru ovih predmeta učestvovali su bivši i sadašnji radnici fabrike, kustosi i paraćinci – to su predmeti na koje su oni ponosni, koji su dobijali nagrade za dizajn i kvalitet i koje lokalna zajednica doživaljava kao važan deo zajedničkog staklarskog nasleđa. Cilj ove platforme je da oda počast svim generacijama koje su stvarale paraćinsko staklo i upozna širu javnost o značaju ovog kulturnog nasleđa, ali i da kroz saradnju sa dizajnerima i starim majstorima pokrene procese revitalizacije ručno duvanog paraćinskog stakla.

Paraćinsko staklo u borbi protiv stresa

Na platformi www.creativeglassserbia.com možete besplatno preuzeti i bojanku sastavljenu od tehničkih crteža paraćinskog stakla. Kažu da bojenje opušta naše centre u mozgu i preporučuje se kao svakodnevna aktivnost koja može poboljšati zdravlje i slobodno vreme. Paraćinsko staklo u vidu bojanke namenjeno je da provedete vreme bez stresa, razvijete maštu i otputujete u sopstveni svet staklarstva.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar