Home VestiIT i nauka Domaća kompanija Vega IT globalno širi svoje poslovanje

Domaća kompanija Vega IT globalno širi svoje poslovanje

by bifadmin

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Razgovarali smo sa jednim od dvojice osnivača kompanije, Sašom Popović, i finansijskom direktoricom Ivanom Kappeman o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Kao kompanija koja čini jedan od prvih talasa IT industrije u Srbiji, tokom 15 godina odoleli su mnogim ponudama stranih investitora i ostali jedina kompanija ove veličine koja je u domaćem vlasništvu. Od samog početka, uz potpunu autonomiju, strateške odluke donose sami osluškujući puls industrije i bez stranih pritisaka investitora koji bi mogli imati drugačije ciljeve i prioritete. Jedna od poslednjih njihovih odluka je i povećanje prisutnosti na stranim tržištima. Prva stanica za Vega IT na globalnom tržištu je Njujork, gde su otvorili novu kancelariju.

Gospodine Popoviću, u trenutku najavljivane recesije, mnoštvo biznisa odlučuje da zamrzne ulaganja, dok vi imate drugačiji pristup. Zbog čega to radite?

Saša Popović: Da budem iskren, strategiju za narednih 5 godina smo osmislili u momentu kada teška vremena još uvek nisu bila u najavi. Deo te strategije, koja kompaniju Vega IT treba da učini pravom globalnom organizacijom, uključivao je i osnivanje kancelarija u nekoliko zemalja širom sveta. Uprkos lošim okolnostima, u kojima se nalazi veliki deo sveta, poslovanje naše kompanije je stabilno. Odluke donosimo obazrivo, ali smo i dalje u mogućnosti da ulažemo u svoj biznis. Zapravo, sebi smo pred kraj prošle godine postavili kao jedan od glavnih prioriteta da ulažemo u sve ono što nam može pomoći da biznis dodatno ojačamo i da pritom ostvarujemo rast bez obzira na spoljašnje faktore poput najavljivane recesije. Tu mislim i na dodatna ulaganja u “business development”, marketing, odnose sa postojećim klijentima i slično – aktivnosti koje nam od početka godine donose odlične rezultate.

Gospođo Kappeman, kako obezbeđujete sredstva za dalja ulaganja u razvoj i rast kompanije?

Ivana Kappeman: Poznato je da je IT industrija veoma ‘likvidna”. Dakle, cash flow je stabilan i lako upravljiv. Dodatno, klijentski portfolio odlikuje uvek adekvatna disperzija rizika. Dakle, u procesu upravljanja poslovnim aktivnostima vodimo računa o veličini klijenata, stepenu razvoja na kom se oni nalaze i volumenu poslovanja sa istima. Prisutni smo u različitim industrijama, što takođe rizik poslovanja svodi na zdrav nivo. Geografski posmatrano, prisutni smo u 22 zemlje, na četiri kontinenta. Ovakav pristup daje rezultat u vidu visokog stepena likvidnosti, što nam, sa druge strane, omogućava da rast kompanije finansiramo najvećim delom iz sopstvenih sredstava. Pored poslovnih banaka, izlazak na globalno tržite i otvaranje kancelarija u UK i USA je podržano kroz saradnju sa EBRD-jem.

Kompanija ostvaruje odlične rezultate i iz godine u godinu beleži rast od preko 40%. Koji su vam ciljevi za 2023. godinu, koja se već spominje kao godina recesije?

Ivana Kappeman: Godine iza nas jeste obeležio zaista snažan rast naše kompanije. 2023. godina je, bar po ovome što smo videli do sada, jedna vrlo neobična i nepredvidiva poslovna godina. Svedoci smo recesije, visoke inflacije i visokih kamatnih stopa, kao i velikih otpuštanja u IT sektoru na globalnom nivou. Sve to svakako utiče i na našu industriju.

Realno gledano, uslovi za rast poslovanja su daleko od optimalnih. Ipak, i ove godine planiramo rast između 15% i 20%. Mi i dalje zapošljavamo. U fokusu nam je jačanje tima, dalji razvoj modela poslovanja i domenskog znanja, unapređenje poslovnih procesa i organizacije, kao i sales capacity building. To su neke aktivnosti koje će nas učiniti spremnim za dalji brzi rast sa prvim naznakama ekonomskog oporavka. Otvaranje kancelarija na tržištima na kojima već dugi niz godina poslujemo kreira dodatne mogućnosti za razvoj. Generalno, ovaj period “blagog zatišja” koristimo najkonstrukitvnije moguće. Investicije nisu stale, samo smo prilagodili brzinu delovanja nastalim promenama. Odluke donosimo promišljeno, uvek sa primarnim ciljem održivosti poslovanja.

Gospodine Popoviću, šta za vas znači globalno tržište i šta nas sledeće očekuje od vas?

Saša Popović: Biti globalna kompanija znači i angažovanje talenata iz drugih zemalja koji dodatno jačaju kompaniju kroz različita iskustva, znanja i izlaganje različitim kulturama. Takav pristup nas razlikuje i pružiće izvanredne mogućnosti kolegama u kompaniji da uče i rastu. Rad na svim kontinentima, zajedno sa međunarodnim kolegama, je nešto čemu bi svako trebalo da se raduje. Ovde u kompaniji Vega IT, ponosni smo što možemo da se pripremimo za to.

Prošle nedelje smo osnovali i firmu u Engleskoj. To je, u ovom momentu, najveće tržište za kompaniju Vega IT. Trenutno smo u procesu pregovaranja sa dvojicom ljudi koji bi trebalo da vode našu kancelariju u Londonu i očekujem da u naredna tri meseca oni postanu deo naše organizacije. Trenutno istražujemo i neka tržišta na istoku kako bismo dodatno diverzifikovali svoje poslovanje. Radujem se momentu kada ću moći da podelim više informacija o tome sa javnošću.

Uporedo sa širenjem poslovanja na stranim tržištima, ova kompanija nastavlja sa jačanjem poslovanja na lokalnim tržištima. Za sada se im se razvojni centri nalaze u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu i Nišu, kao i Podgorici.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar