Home VestiIT i nauka Svaka zgrada bez obzira na starost imaće energetski pasoš

Svaka zgrada bez obzira na starost imaće energetski pasoš

by bifadmin

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, donele su novu obavezu: sve zgrade, bez obzira na starost, moraće da imaju energetski pasoš. Taj dokumet treba tražiti na uvid, jer vlasnicima, kupcima i zakupcima stana ili druge nekretnine, energetski pasoš daje jasnu sliku o potrošnji energije, i uvid u potrebna ulaganja pri rekonstrukciji objekata.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu u koji je objekat svrstan po potrošnji energije, a takvih razreda je osam. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grejanje i hlađenje i imaju oznaku A+ a najniži razred je G. Taj dokument je deo tehničke dokumentacije i uslovljava i investitore.

– Svi objekti koji se zidaju ili saniraju, ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu bez energetskog pasoša. U Ministarstvu smo primetili potrebu da u narednom periodu vršimo kontrole da li ono što stoji u pasošu odgovara stanju na terenu – kaže Dušan Radonjić, v.d. pomoćnika ministra GSI za stabenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatmnosti i energetsku efikasnost.

85% stabenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti

Energetski pasoš pored stabenih i poslovnih zgrada važi i za idividualne kuće, a za sada izuzete su vikendice i privremeni objekti do dve godine. Izdaje se posle detaljne analize objekta, a cena pasoša je – od 100 do više stotina evra u zavisnosti od tipa i veličine objekta. Svi pasoši su dostupni u Cetralnom registru, Ministrstva građevinarstva. A od 2013, izdato je više od 12.000 energetskih pasoša.

– Građani mogu jednostavnim pretraživanjem na Guglu da provere, postoji onlajn servis ili prema broju katastarske parcele ili prema adresi na kojoj se objekt nalazi. Potpuno je slobodan pristup i fizičkim i pravnim licima – kaže Radonjić.

Istraživanja pokazuju da 85% stabenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti. Zato Vlada nastavlja da subvencioniše mere energetske efikasnosti i domaćinstava i javnih objekata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, obišla je u Kragujevcu i Kraljevu škole u kojima su u toku radovi energetske sanacije.

– Pričamo pre svega o boljoj izolaciji, zameni stolarije. Osim zamene vrata i prozora,vrata, pričali smo o utičnicama to su stare škole sa po jednom utičnicom u učionicama što je neodrživo danas kada imamo pametne uređaje. Škola će plaćati manje račune za struju i grejanje za nekih 40%, a emisija ugljen dioksida će se smanjiti za nekih 60% – kaže ministarka Dubravka Đedović.

Energetska efikasnost označena je kao javni interes i ta oblast zakonski se usklađuje sa sve oštrijim direktivama Evropske unije.

Izvor: Ekapija/RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

2 komentara

Zoran 7. јул 2023. - 11:53

Podaci koliko troše [kwh/m2godišnje ]po ukupno zagrevanog prostora u zgradi koje su građene namenjene za daljinsko grejanje iznosi oko 90 do 92 kwh/m2 god, U taj podatak se možete uveriti ako pogledate Sl. list grada Beograda u cenovnicima beogradskih toplana u brojevima od 23/2002 , pa sve do broja 35/2010 kada je doneta odluka da se naplata grejanja obavlja po utrošku. PAUŠALNA naplata je trebala da se fakturiše 12 meseci sa akontacijom koja se dobija deljenjem prosečne (iskustvene količine kwh/m2 god od 92 kwh/m2 god x prodajna cena za kwh = godišnji iznos obaveze , koji se podelom na 12 meseci fakturiše kao akontacija. ali Vlast je u cenovnike ulela dvojnu cenu koja je višestruko veća ( din/m2 mesečno) sa kojom je Infostan naplaćivao čak 3,75 puta veći iznos god, i tako je svako plaćao godišnje 3,75 grejnih sezona . Ovo se može videti analizom cenovnika Beogradskih elektrana koje su postavljene u SL. listu grada beograda kada ce iznosi podele sa prodajnom cenom za kwh, dobija se koliko se kwh fakturiše godišnje (u delu cenovnika PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE za INSTALICANU SNAGU , PRIMER: u cenovniku br 1 od 31. januara 2004 god dat je iznos za paušalnu naplatu 73,60 din/m2 god podeljeno sa prodajnom cenom za kwh od 0,80 din daje ispranu iskustvenu količinu kwh koja se prosečno isporučuje od 92,00 kwh/m2 god po ukupno zagrevanoj površini u zgradi. Ako su postavljena grejna tela i u nekim zajedničkim prostorijama (kao hodnik i dr. ) tada se ukupna povrpina množi sa datim iznosom a plačanje je tada uvećano ali ne veće od 100 kwh/m2 god . Tako da sve zgrade građene po JUS STANDARDIMA imaju godišnju prosečnu potrošnju do 100 kwh/m2 god, i to je investitor koji je gradio objekte morao da ispuni pre dobijanja saglasnosti za priključenje na toplovod.Kako građani ovo ne znaju vlast im naplaćuje grejanje koliko im treba novca a to niko ne osporava pa i oni čija je to radna obaveza.

Odgovori
Zoran 7. јул 2023. - 12:24

Cene gasa su bile znatno jeftijije što se može videti ako ukucate Russien Natural Gas i pogledate ceno na dijagramu od pre 30 god. Tada je grejanje dalinsko bilo jeftino pa je Vlast SPS koja je ove poslove vodila u kontinuitetu pa i danas mogla da primenjuje dvojnu cenu jer korisnici nicu imali podatke o količinama kwh koji se mesečno i godišnje isporučuje objektu. Te podatke sam mogao da vidim tek nakon ugradnje kalorimetra u predajnu stanicu zgrade u kojoj stanujem ( u leto 2005 god i posedujem snimke da datumom pa sem mogao da utvrdim da se naplata obavlja nezakonito) Ali Vlast ne želi da prekine ovu decenijsku prevaru sa kojom u celoj Srbiji na prevaru ostvaruje milionske iznose, i zato nastavlja da smišlja nove namete sa kojim će opteretiti korisnike a koji neće imati nikakvu korist sem uvećane iznose za plaćanje. Korist će u dalje ostvarivati Vlast sa izvođačima koji menjaju prozore ili obavljaju naknadnu izolaciju zgrade a korisnici nezmnaj i sada (u Beogradu Infostan Fakturiše PAUŠALNO više od 92% korisnika koji se greju daljinski , akoji i posle 18 sezona od kada su ugrađeni kalorimetri ne znaju koliko je zgradi isporučeno kwh god i kojika je grejna stanbena površina na koju se ova količina kwh deli jer su ovi ključni podaci izostavljeni u računu (redizajnirana priznanica) a da se na kraju grejnog perioda ne vrši OBRAČUN IZMEĐU KUPLJENIH kwh sa 12 akontacija I ISPORUČENIH kwh u obračunskom periodu. Isto kada se menja cena kwh tada je obaveza da se izvrši obračun koliko je uplaćeno sa akontacijom kwh pre promene sene. Ono što nedestaje su OČITANA STANJA kwh na kalorimetru , vodomeru kao i na strujometru za zajedničku potrošnju i kako je infostan izvršio podelu obaveze na korisnika kojem je izdao račun. Više informacija na ovu temu možete videti ako ukucate : GREJANJE ZORAN VUKOV ili DETALJNO OBJAŠNJENJE KAKO NAS KRADU NA GREJANJU.

Odgovori

Ostavite komentar