Home VestiEkonomija U Begeču se pravi rakija od šargarepe

U Begeču se pravi rakija od šargarepe

by bifadmin

Da bi se napravio litar tog unikatnog napitka potrebno je oko 20 kilograma povrća
Jedno gazdinstvo u Begeču napravilo je rakiju od šargarepe! Oni navode da je za litru tog unikatnog napitka potrebno 20 kilograma ovog povrća.

Poznato je da je begečka šargarepa brend, ali i proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Proizvodnja i popularnost ove ratarske kulture donela je Begeču veliku slavu. Međutim, meštani su sada otišli korak dalje i napravili unikatno piće – rakiju od šargarepe.

Flaša „šargarepovače“ prodaje se za 1.200 dinara i dosta je tražena. Pored domaćih kupaca, za ovu rakiju zainteresovani su i u Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Žena koja ispred svoje kuće prodaje ovo unikatno piće, prenosi portal nsuživo.rs, kaže da je njen deda došao na ideju da pored viljamovke i dunje, na svom salašu peče i šargarepu.

Sve to rade na svom salašu, priča ova žena, na kom imaju sopstveno voće i povrće, a sam proces pečenja ove rakije je dug i zahtevan, ali se „radi iz ljubavi“.

Dodaje da se uzgojem šargarepe u njenoj porodici svi bave, od najstarijih do najmlađih i da su čak nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkoj „Šargarepijadi“.

Begečka šargarepa proglašena je za proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom 2017. godine i zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta postala je treći sertifikovan proizvod na teritoriji Novog Sada, a druga zaštićena šargarepa u Evropi.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar