Home VestiEkonomija Industrijska proizvodnja u maju povećana za 1,5 odsto

Industrijska proizvodnja u maju povećana za 1,5 odsto

by bifadmin

Industrijska proizvodnja je u maju povećana za 1,5 odsto međugodišnje, čemu je doprinela veća proizvodnja električne energije (17,2 odsto međugodišnje), objavila je Narodna banka Srbije.

S druge strane, aktivnost u prerađivačkoj industriji u maju je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila niža za 0,6 odsto međugodišnje, a u rudarstvu za 3,3 odsto međugodišnje.

U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležen u 13 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje osnovnih metala, računara i elektronskih proizvoda i motornih vozila, dok je najveći negativan doprinos potekao od proizvodnje naftnih derivata, metalnih proizvoda i građevinskog materijala.

Posmatrano u periodu januar-maj 2023. godine, industrija je zabeležila međugodišnji rast od 2,0 odsto, vodjena rastom sektora energetike (17,5 odsto) i rudarstva (2,1 odsto), dok je u prerađivačkoj industriji aktivnost smanjena za 1,3 odsto.

Promet u trgovini na malo u maju 2023, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bio je realno niži za 6,2 odsto, dok je u periodu januar-maj realno niži za 4,9 odsto međugodišnje.
Ukupan broj dolazaka turista u maju viši je za 8,0 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 3,8 odsto.

U periodu januar-maj 2023, ukupan broj dolazaka turista veći je za 16,5 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 13,2 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima srpske privrede, robni izvoz je u maju zabeležio međugodišnji rast od 0,9 odsto, dok je u periodu januar-maj bio viši za 10,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Robni uvoz je u maju bio niži za 11,6 odsto na međugodišnjem nivou, a posmatrano od početka godine smanjen je za 5,0 odsto međugodišnje. U okviru robnog izvoza, u maju je nastavljen rast izvoza prerađivačke industrije i električne energije, dok je, s druge strane, niži robni uvoz rezultat pre svega smanjenog uvoza energenata.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar