Home VestiEkonomija Još dva poskupljenja struje čeka Srbiju

Još dva poskupljenja struje čeka Srbiju

by bifadmin

Od 1. novembra očekuje nas novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 procenata, da bi potom u maju 2024. usledilo novo poskupljenje u istim procentima, proizilazi iz upravo objavljenog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Od 1. maja ove godine električna energija u Srbiji skuplja je za osam odsto, a gas za 10 procenata. Uprkos najavama da „ako situacija sa energentima ostane ovakva neće biti poskupljenja struje“ (Vučić, 1. juna 2023), prema izveštaju MMF ovog uvećanja će i te kako biti i to u novembru ove i maju iduće godine – kao što je prvobitno i planirano.

„Potrebno je dalje povećanje cena struje i gasa – od novembra 2023. i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“, ističe MMF u izveštaju.

Kako se navodi, cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima“.

„Tako da dalja povećanja cena ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“, ocenio je MMF.

Vlada se saglasna

Vlada Srbije se, stoji u izveštaju – saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

„Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika. Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora“, stoji u izveštaju MMF.

Dobri rezultati uprkos šokovima

U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom po završetku prve revizije stend-baj aranžmana, navodi se da je Srbija „uprkos spoljnim šokovima ostvarila impresivne ekonomske rezultate tokom poslednje decenije, koji odražavaju snažu ekonomsku politiku“.

Ocenjuje se da su posledice rata u Ukrajini i domaći problemi prvenstveno u energetskom sektoru – teško pogodili ekonomiju.

MMF ukazuje da je međugodišnja inflacija u maju od 15 odsto i dalje znatno iznad cilja.

„Uz stožu monetarnu politiku koja će najverovatnije zahtevati dalje povećanje referentne kamatne stope NBS, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na osam odsto i predviđa se da će se 2024. vratiti u okvire cilja“, navodi MMF.

Očekuje se da će privredni rast Srbije u 2023. godini pasti na dva odsto, „pošto stroža monetarna i fiskalna politika, još uvek visoka inflacija, slaba spoljna tražnja i pooštravanje globalnih finansijskih uslova utiču na privrednu aktivnost“, ocenjuje MMF.

Stend-baj aranžman Srbije i MMF vredan je 2,4 milijarde evra i sprovodi se od decembra 2022. do kraja 2024. godine.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar