Home VestiPolitika i društvo Rekordne temperature u Evropi menjaju navike turista

Rekordne temperature u Evropi menjaju navike turista

by bifadmin

Zato što Stari kontinent obara temperaturne rekorde turisti u sve većem broju biraju hladnije destinacije ili putovanja van sezone.

Trenutno je najtoplije u Južnoj Evropi koja je leti izuzetno popularna među turistima. U delovima Grčke, Španije i Italije temperature su ovih dana dostizale i do 45 Celzijusa, što ne pogoduje privlačenju novih turista. Osim nesnosnih vrućina, od putovanja u ove zemlje potencijalne posetioce sada obeshrabruju i sve češći požari.

Sve ovo zajedno bi, kažu stručnjaci, moglo da intenzivira već postojeći trend menjanja navika turista, bar onih u pogledu izbora vremena i destinacije njihovih putovanja. Taj trend je vidljiv od prošlog leta, koje je bilo označeno kao najtoplije u istoriji merenja. Međutim, ovo leto pretenduje da obori prošlogodišnje rekorde.

NVO Evropska komisija za putovanja objavila je da će broj putovanja po Evropi koja će biti realizovana između juna i novembra ove godine biti manji za četiri odsto nego prošle. Španija će i dalje biti najpopularnija destinacija, a slediće je Francuska, Italija, Grčka i Hrvatska. Međutim, mediteranske zemlje zajedno će u tom periodu beležiti pad turističkih poseta od čak 10 procenata u odnosu na 2022.

S druge strane, države poput Češke Republike, Bugarske, Irske i Danske imaće veliki rast broja turističkih dolazaka, pre svega zbog umerenijih temperatura ali i zato što su u njima manje gužve.

Osim zbog vremenskih uslova, turisti pomeraju svoja putovanja i zbog rasta njihovih troškova. Zato će ubuduće češće putovati van sezone, poručuje ova neprofitna organizacija.

Izvor: CNBC

Foto: Luke Dean Weymark, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar