Home VestiPolitika i društvo Ovaj jul mogao bi biti biti najtopliji u istoriji

Ovaj jul mogao bi biti biti najtopliji u istoriji

by bifadmin

Jul 2023. će verovatno biti najtopliji mesec na svetu u do sada poznatim temperaturnim okvirima, kaže jedan od glavnih klimatologa agencije NASA, Gavin Šmit.

Ovaj naučnik je na opasnost pregrevanja planete upozorio javnost juče uoči sastanka poznatih američkih naučnika i istraživača koji su se okupili kako bi razgovarali o veoma vidljivom uticaju klimatskih promena na našu planetu.

Prema Šmitovim rečima, iako toplotni rekordi koje svet obara poslednjih dana deluju šokantno, oni su zapravo bili očekivani. Jer, planeta se zagreva ubrzano već četiri decenije, a, između ostalog, i ovaj jun je bio najtopliji od do sada zabeleženih.

Sa takvim tempom zagrevanja povećavaju se šanse da će jul 2023. biti najtopliji u istoriji. Prema Šmitovoj računici, postoji 50 odsto šanse da se to desi, dok prema manje konzervativnim projekcijama drugih naučnika mogućnost da ovaj jul bude najtopliji do sada zabeležen su porasle za 80 odsto.

Naredna godina trebalo bi da bude još toplija, tako bar kažu naučnici, budući da bi El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji utiče na rast temperature, trebalo da se intenzivira. Međutim, El Ninjo nije jedini krivac za rast temperatura. Još veći uticaj od njega imaju gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte.

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar