Home VestiEkonomija Žitarice će ponovo poskupljivati

Žitarice će ponovo poskupljivati

by bifadmin

Iako inflacija na globalnom nivou usporava, cene hrane bi mogle rasti u narednom periodu zbog sukoba u Ukrajini.

Naime, Rusija je istupila iz “dogovora o žitaricama” koji je u proteklih godinu dana obezbeđivao siguran prolaz za brodove sa žitaricama iz Ukrajine ka izvoznim destinacijama. Da situacija bude još gora, ova zemlja je bombardovala ukrajinsku luku u Odesi koja služi za utovar poljoprivrednih dobara, i tom prilikom uništila oko 60.000 tona žitarica. Dodatno, Rusija je upozorila da će ubuduće sve brodove koji se nalaze u blizini ukrajinskih luka smatrati “plovilima koja prenose vojni teret”. Drugim rečima, od sada je prevoz žitarica rizična delatnost.

Rezultat svih navedenih ruskih akcija bio je rast cena žitarica na globalnom nivou. Juče su cene pšenice na evropskim berzama porasle za 8,2 odsto na 253,75 evra po toni, dok je kukuruz poskupeo za 5,4 procenta. U SAD su fjučersi na pšenicu za samo jedan dan porasli za 8,5 odsto, što je njihov najbrži rast još od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo će najviše uticati na siromašne zemlje, budući da se dobar deo ukrajinskih žitarica izvozio u Severnu Afriku i na Bliski Istok.

Foto: Lutz Wernitz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar